Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εξόρυξη χρυσού: Τα υπέρ, τα κατά και το σκάνδαλο

Η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα, στη βόρεια Ελλάδα, έχει διχάσει.

ellinikosxrisosYπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς, εργαζόμενοι της εταιρείας και κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, στη διασταύρωση των οδών Ολυμπιάδος και Αθηνάς στη Θεσσαλονίκη είχαν στηθεί πανό, με συνθήματα κατά της επένδυσης.

Στην «Ελληνικός Χρυσός» έχει παραχωρηθεί, για την διενέργεια ερευνών εντοπισμού μεταλλευμάτων, έκταση 320.000 στρεμμάτων, στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το ορυχείο στις Σκουριές βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός», της κοινοπραξίας που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου. Το 95% ανήκει στην καναδική Eldorado Gold, και το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, του ομίλου Μπόμπολα.

Η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα ανοιχτό και ένα υπόγειο ορυχείο, προκειμένου να εξορύξει το κοίτασμα. Το ανοιχτό ορυχείο θα έχει διάμετρο 700 μέτρα και βάθος 200. Το υπόγειο θα έχει σήραγγες μήκους 25 χιλιομέτρων, που θα φτάνουν ακόμα και τα 770 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Επίσης θα κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, καθώς και δύο λεκάνες εναπόθεσης αποβλήτων.

Σε ημερίδα , που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή των κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρουσιάστηκαν τα υπέρ και κατά από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάστηκαν

Στις εισηγήσεις τους ο επίκουρος καθηγητής, Γιώργος Τριανταφυλλίδης (τμήμα χημικών μηχανιών ΑΠΘ) και ο καθηγητής εδαφολογίας στη Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα τις αρνητικές επιπτώσεις, που όπως είπαν, θα προκληθούν από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και υποστήριξαν ότι «η καταστροφή στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής θα είναι μη αναστρέψιμη». Ωστόσο, στα υπέρ, είναι οι 1.800 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή, κατά την πλήρη ανάπτυξη του έργου, ενώ θα προστεθούν μερικές ακόμη χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, που θα προκύψουν εμμέσως, από την όλη δραστηριότητα στην περιοχή.

Η πτώχευση, το έργο και το σκάνδαλο

Η προηγούμενη εταιρεία χρυσού, η ΤVX Gold είχε πτωχεύσει και έφευγε από τη χώρα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι των ορυχείων να μείνουν απλήρωτοι για μήνες. Επενδυτής, τελικά, βρέθηκε και ήταν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Η εταιρεία είχε συσταθεί τρεις μέρες πριν την αγοραπωλησία, από δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, του ομίλου Μπόμπολα και στο σχήμα εισχωρούν ως κύριοι μέτοχοι η Άκτωρ με 35% και η καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields, με 30%.

Η πώληση γίνεται απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η μέθοδος που επιλέχθηκε για να περάσουν τα ορυχεία στη νέα εταιρεία ήταν η εξής: Το ελληνικό δημόσιο θα αγόραζε τα μεταλλεία από την TVX που έφευγε από τη χώρα για 11 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια μέρα θα τα πουλούσε στην «Ελληνικός Χρυσός» στην ίδια ακριβώς τιμή. Τα 11 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε το ελληνικό κράτος δόθηκαν ως αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της εταιρείας που έφευγε.

Το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα εξηγήσεις: Για το ποσό της συναλλαγής και τη μέθοδο που αυτή έγινε, για το ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» απαλλάχτηκε από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης και για το ότι κατέβαλε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Οι ελληνικές απαντήσεις δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και η εταιρεία έλαβε παράνομη ενίσχυση από το ελληνικό κράτος ύψους €15,3 εκατ. ευρώ, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. Η Επιτροπή ζήτησε τα χρήματα αυτά, συν τους τόκους, να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο.

Περιβάλλον

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί παράγοντες και κοινωνικοί φορείς που αντιτίθενται στο έργο, προβάλλοντας περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα. Η εταιρεία έχει αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα τονίζοντας ότι η έκταση που, συνολικώς, θα αποψιλωθεί, για την εξυπηρέτηση των εργασιών εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, ανέρχεται, μόλις, στο 0,6% του υφιστάμενου δάσους ή αλλιώς στο 50% της διενεργούμενης ετησίως, υλοτομίας. Σχετικά, με τη χρήση κυάνιου ο «Ελληνικός Χρυσός», έχει απαντήσει ότι δεν προβλέπεται χρήση κυανίου, εξαιτίας της φύσης και υφής του μεταλλεύματος.

Εκπρόσωποι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει αναφέρει ότι εταιρεία κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειές της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων αρχών. Προσθέτει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πεδίο μάχης
Η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα έχει γίνει αιτία αντιπαράθεσης και διαδηλώσεων. Στις Αυγούστου του 2012 η περιοχή των Σκουριών μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με ρίψεις μολότοφ, καθώς διαδηλωτές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο. Επίσης, περίπου στις 20 Οκτωβρίου του 2012 γίνονται πάλι συγκρούσεις στις Σκουριές και στην Ιερισσό.

Πρόσφατα, στις 17 Φεβρουαρίου, επίθεση, με μολότοφ, πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας φύλακας ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Τότε, η εταιρεία εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση:
«Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με λύπη της ανακοινώνει απρόκλητη επίθεση στις εγκαταστάσεις της στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 16ης Φεβρουαρίου. Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς – ευτυχώς- να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεων μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τούς ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Περιττό να τονίσουμε πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

Η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και κάνουμε έκκληση στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν την νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στην χώρα μας, τόσο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάκαμψη».

 

 Δείτε το ρεπορτάζ της εκπομπής Εξάντας

 

Επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο

 

By