Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επίθεση αυτοκτονίας σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ρωσίας (video)

Η νέα πολύνεκρη επίθεση καμικάζι έθεσε σε συναγερμό τη Ρωσία

volgograd291213

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 37 τραυματίστηκαν, οι οχτώ εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση- ανάμεσα τους και ένα κοριτσάκι 9 ετών, από την ανατίναξη γυναίκας- καμικάζι στον σιδηροδρομικού σταθμό του Βόλγκογκραντ της Ρωσίας, ενώ η χώρα προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά το Russia Today και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η αστυνομία, ως δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Νταγκεστάν. H 26χρονη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει παντρευτεί δύο φορές με μαχητές στο Νταγκεστάν, οι οποίοι και οι δύο έχουν σκοτωθεί. Φέρεται, επίσης, να ήταν στενή φίλη της Νάιντα Ασιγιάλοβα, η οποία πραγματοποίησε παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλκογκραντ τον περασμένο Οκτώβριο.

Η σημερινή επίθεση είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα. Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο  Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Βόλγογκραντ (σ.σ. το ιστορικό Στάλινγκραντ), μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε στις 12:45 ώρα Μόσχας (10:45 ώρα Ελλάδας).

Για το συντονισμό της επιχείρησης μετέβη εκτάκτως στο σημείο ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, ενώ ήδη έχει απογειωθεί ειδικό αεροσκάφος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους. Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης:

[video_embed][/video_embed]

Τριήμερο πένθος 

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ γενικευμένη είναι η αμηχανία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούνταν οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καμικάζι βομβιστής προκάλεσε τις υποψίες των αστυνομικών αμέσως μετά την είσοδό της στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και φέρεται ότι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί της, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός από τη φρουρά που πραγματοποιούσε τον έλεγχο στους ανιχνευτές μετάλλων της κεντρικής εισόδου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By