Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Ολάντ στον Καναδά

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της επίσκεψης

olant1

Τριήμερη επίσκεψη στον Καναδά πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διμερείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις, η τρομοκρατία, η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και το ακανθώδες ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ήδη ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προσπάθησε την Κυριακή να πείσει την κυβέρνηση των συντηρητικών του Καναδά να συσπειρωθεί στη σταυροφορία για το περιβάλλον.

Ο Ολάντ ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει για τις μεγάλες χώρες να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας ότι αυτή είναι μια από τις προτεραιότητές του.

Η Γαλλία και ο Καναδάς είναι δυο χώρες αποφασισμένες να «συνεργαστούν» για τα θέματα του περιβάλλοντος και του κλίματος, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ολάντ στο Μπάνφ μια μικρή πόλη στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων περίπου εκατό χιλιόμετρα δυτικά του Κάλγκαρι όπου είχε συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο Ολάντ που συνοδεύεται από διάφορους υπουργούς και μια μεγάλη επιχειρηματική και ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται επισήμως τον Καναδά από το 1987 όταν τη χώρα είχε επισκεφτεί ο Φρανσουά Μιτεράν. Το 2008 ο Νικολά Σαρκοζί είχε βρεθεί στον Καναδά αλλά στο πλαίσιο μιας συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά

Ο Ολάντ θα επισκεφτεί επίσης το κοινοβούλιο στην Οτάβα τον χώρο που έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στις 22 Οκτωβρίου ενώ θα μεταβεί επίσης στο Μόντρεαλ και στο Κεμπέκ. Η Γαλλία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται σε πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

By