Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επί τάπητος η φοροδιαφυγή στο Ecofin

«Φύλλο και φτερό» θα κάνουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κάθε στοιχείο μετά τις αποκαλύψεις του OffshoreLeak.

Eurozone-flagsΜπορεί η συνεδρίαση να έχει στην ατζέντα από την τραπεζική ένωση μέχρι τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ωστόσο σημείο αιχμής αποτελεί  η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μετά τις αποκαλύψεις του OffshoreLeak για τους κατόχους λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, θα παρίσταται στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών για να ασκήσει τις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις ώστε το θέμα να εξετασθεί σε υπουργικό επίπεδο και να μην αναπεμφθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της 22ας Μαΐου.

Το πρώτο θέμα θα είναι η εξασφάλιση της ομοφωνίας των υπουργών Οικονομικών ως προς την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων. Προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τόκους που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου βρίσκεται το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη ενίσχυση της οδηγίας και την επέκτασή της εφαρμογής της στον τομέα των ασφαλειών ζωής.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους ηγέτες της ευρώπης , σημείωνε: «Εδώ και πολλά χρόνια, η Ε.Ε. θέτει την αρχή της ανταλλαγής πληροφοριών στον πυρήνα της προσέγγισής της. Το σημαντικό είναι η επέκταση αυτού του μέτρου σε όλους τους τύπους εισοδήματος».

Ωστόσο, η άρση του τραπεζικού απορρήτου δεν γίνεται αποδεκτή από όλους αν και το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να κάνει το αναγκαίο βήμα, η Αυστρία εξακολουθεί να προβάλλει αντίσταση, με τον Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, να δηλώνει μεν έτοιμος να διαπραγματευθεί, αλλά υπό ορισμένους όρους: να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο για τους μόνιμους κατοίκους και να μην θιγούν οι διμερείς συμφωνίες της Βιέννης με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως:  «Οφείλουμε να προχωρήσουμε, αυτό αποτελεί τόσο ηθική επιταγή, όσο και θέμα οικονομικής αποτελεσματικότητας, διότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματά μας, και η φοροδιαφυγή αποτελεί έναν τρόπο για την αποφυγή της συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια».

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν επίσης την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών τους με τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λιχτενστάιν.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την πρωτοβουλία της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και  Ισπανίας,  οι οποίες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Foreign Account Tax Compliance Act, στο πρότυπο του αμερικανικού νόμου που επιτρέπει την εξασφάλιση πληροφοριών για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις τοποθετήσεις και τα εισοδήματα όλων των Αμερικανών φορολογουμένων στο εξωτερικό.

By