Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επανάσταση και φλερτ μέσω…. υπολογιστή

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται πλέον μόνο μέσω διαδικτύου, ενώ είναι πιο εύκολο να εκφράζουν δυσαρέσκεια

Γράφει ο Διονύσης Κακαλέτρης
IT

facebook_loveΗ κοινωνική δικτύωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Για τις νέες γενιές, κυρίως, έχει γίνει τρόπος ζωής . Κάποτε πολλοί το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόντουσαν αφού σχολούσαν ή επέστρεφαν από το φροντιστήριο, θα ήταν να γυρίσουν σπίτι να αρπάξουν μια μπάλα και να ορμήσουν στις πλατείες και στις αλάνες να πανηγυρίσουν ένα γκολ η σε κάποιο γήπεδο του μπάσκετ να σκοράρουν τα πιο πολλά τριποντά. Δεν ισχύει το ίδιο και τώρα καθώς ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει κάποιος που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο είναι να μπει στο προφίλ που έχει φτιάξει , σε κάποια από αυτές τις σελίδες. (Facebook , Τwitter κτλ)

Οι ασχολίες αλλάζουν από γενιά σε γενιά , έτσι λοιπόν και τώρα οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν για τα καλά στη ζωή όλων. Και όχι μονό αυτό αλλά πλέον αλλάζουν το μονοπάτι της μοίρας σε πολλούς από τους χρηστές των sites. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παντρεύτηκαν μέσω γνωριμίας σε site κοινωνικής δικτύωσης (πχ Face book). Ούτε λίγοι αυτοί που χώρισαν λόγω καινούργιων γνωριμιών στους ιστότοπους αυτούς. Ακόμα και απολύσεις στον επαγγελματικό τομέα έχουν γίνει στο εξωτερικό αφού πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν στην άκρη την εργασία τους για να σερφάρουν σε αυτά τα site.

Στο κομμάτι των σχέσεων σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν οι απιστίες, οι καβγάδες και οι ερωτικές περιπέτειες έχουν την τιμητική τους καθημερινά στο Διαδίκτυο, αφού σε ποσοστό 22% οι ερωτηθέντες απαντούν πως η ενασχόληση με το Facebook, αλλά και με σελίδες dating, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση με τον σύντροφό τους. Σχεδόν το 10% έχει απατήσει τον σύντροφό του με άτομο που γνώρισε μέσω Ιντερνετ, ενώ οι 2 στους 3 είναι άνδρες. Οι ηλικίες 40 και άνω έχουν το υψηλότερο ποσοστό απιστίας (12,1%), ενώ οι πιο πιστοί φαίνεται να είναι οι άγαμοι που συμβιώνουν (5,2%).

Σίγουρα, οι διαπροσωπικές σχέσεις για πολλούς περνάνε κρίση (και) λόγω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης,  αλλά ποτέ άλλοτε, ποσό μάλλον τώρα, με την οικονομική κρίση να είναι στα φόρτε της, το φλερτ δεν ήταν τόσο εύκολο, όσο μέσω του ιντερνέτ. Ο καθένας πίσω από μια οθόνη χωρίς να κάνει περαιτέρω έξοδα , διαμορφώνει ένα προφίλ που θέλει και αφήνεται στην άβυσσο του διαδικτύου να κάνει το επόμενο κλικ που ίσως τον/την οδηγήσει σε κάποιο παράφορο έρωτα!

Ποσοστιαία οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους παρουσίας σε τέτοια site.Στο face book οι γυναίκες είναι πιο «ενεργά» μέλη και έχουν 8% περισσότερους φίλους. «Ο κοινωνικός κόσμος οδηγείται από τις γυναίκες,» ανέφερε στέλεχος του Facebook. Και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα λόγο για τους άντρες που ενδιαφέρονται για νέες γνωριμίες μέσω διαδικτύου να «φορέσουν» τον καλό τους browser και από την άνεση του σπιτιού τους , να περιπλανηθούν σε εικονικά στέκια.

Σίγουρα το φλερτ δεν είναι ο αυτοσκοπός των σελίδων αυτών στο διαδίκτυο . Πολύ μεγάλο ποσοστό από τους χρηστές το χρησιμοποιεί για τους δικούς του λόγους και όχι απαραίτητα για κάποια γνωριμία. Όμως οι συναναστροφές με κόσμο πραγματικές είτε εικονικές κάποιες φορές παίρνουν άλλη ρότα από αυτή που αρχικά μπορεί να έχει ορίσει κανείς. Και όπως και να το κάνουμε, το άγνωστο πάντα προκαλεί . Άλλος ενός λόγος λοιπόν που είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της κοινωνικής δικτύωσης , γνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνική προβολή και όχι μόνο.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By