Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επανακατέθεσε τις τροπολογίες για το ρεύμα και τον ΕΦΚ ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι δύο τροπολογίες αποσύρθηκαν χθες με το επιχείρημα ότι απαιτείται ευρεία συζήτηση που δεν μπορούσε να γίνει»

syriza660

Επανακατατέθηκαν οι δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές ομάδες του πληθυσμού και επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή, στα 21 ευρώ τα 1000 λίτρα.

Οι δύο τροπολογίες αποσύρθηκαν χθες με το επιχείρημα ότι απαιτείται ευρεία συζήτηση που δεν μπορούσε να γίνει, καθώς στο συζητούμενο νομοσχέδιο είχαν ήδη κατατεθεί 9 υπουργικές τροπολογίες.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν από την συμπολίτευση διαφορές μεταξύ αυτής και των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, η ρύθμιση που επανακατατέθηκε είναι ακριβώς η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα σε όλες τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας και το κοστολόγησε στα 59 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή το ανέβασε στα 263 εκατ. ευρώ., διευκρινίζοντας ότι πουθενά στην Ελλάδα και σε κανέναν δικαιούχο κοινωνικού τιμολογίου δεν έχει κοπεί το ρεύμα.
«Η δική μας κοστολόγηση δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά με 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της ακραίας φτώχειας», του είχε απαντήσει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Σε ότι αφορά στην δεύτερη τροπολογία για την μείωση του ΕΦΚ στα 21 ευρώ τα 1000 λίτρα, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε έχει μικρές αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κόστος.
Ειδικότερα προστίθεται παράγραφος που ορίζει ότι «για την εφαρμογή των περιπτώσεων για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) και για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται σε 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη».

By