Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επαναλειτουργεί πυρηνικός αντιδραστήρας στη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έθεσε ξανά σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα όπως και εγκατάσταση εμπλουτισμένου ουρανίου στον αντιδραστήρα 5MW, όπως μεταδίδει το Reuters.

CNN | North Korean leader Kim Jong Un inspects drills by the Korean People's Army (KPA) Navy at an undisclosed location on North Korea's east coast in a photo from the state-run Korean Central News Agency taken on March 25, 2013.
CNN | North Korean leader Kim Jong Un inspects drills by the Korean People’s Army (KPA) Navy at an undisclosed location on North Korea’s east coast in a photo from the state-run Korean Central News Agency taken on March 25, 2013.

Σε επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν αλλά και όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, αποφάσισε να προχωρήσει η Β. Κορέα.

Θα τεθούν πάλι σε λειτουργία οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ανάμεσα στις οποίες η εγκατάσταση εμπλουτισμένου ουρανίου και ο αντιδραστήρας 5MW της Γιονγκμπιόν, ο οποίος είχε κλείσει από το 2007, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Το πρακτορείο μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων συμβαδίζει με τη βούληση της Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος,  να «ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα». Είπε ακόμη ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λυθούν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο  ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε σε ομιλία του την Κυριακή, ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως μέσα αποτροπής εν δυνάμει εισβολέων και ως θεμέλιο για την ευημερία της χώρας.  Το πλήρες κείμενό της δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το KCNA: «Η πυρηνική ισχύς μας είναι μια αξιόπιστη αποτροπή του πολέμου και μια εγγύηση για την προστασία της κυριαρχίας μας».

Ο Γιονγκ – Ουν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σύρουν τη Βόρεια Κορέα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξή της.

Και ενώ γίνονται αυτά στη Βόρεια Κορέα την ίδια ώρα κοντά στις ακτές τις Νότιας Κορέας, ένα αντιτορπιλικό ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους ανέπτυξαν οι ΗΠΑ.

Το USS Fitzgerald, το οποίο συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, εστάλη νοτιοδυτικά της χερσονήσου αντί να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στην Ιαπωνία. Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει «περισσότερες επιλογές στην αντιπυραυλική άμυνα, αν αυτή καταστεί απαραίτητη», δήλωσε αμερικάνος αξιωματούχος.

Στον Λευκό Οίκο, πάντως σημειώνουν, ότι η πολεμοχαρής ρητορική της Πιονγκανγκ, δεν συνοδεύεται από καμία στρατιωτική δράση. Eκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα αντιδράσει παρά μόνο σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτική επίθεση εκ μερους της Σεούλ ή της Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνάντηση του νοτιοκορεάτη Γιουν Μπιουνγκ Σε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον και το επικείμενο ταξίδι του Τζον Κέρι, την επόμενη βδομάδα στην Ν. Κορέα.

By