Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επείγουσα συνεδρίαση της ΕΕ για την Αίγυπτο

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ συνεδρίασαν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

map-of-europe-crn-blue-370x229Η συνεδρίαση αποτελεί προοίμιο μίας πιθανής Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για το θέμα, ένα ενδεχόμενο που συζήτησαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία για την αιγυπτιακή κρίση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι πρεσβευτές στην ΕΕ αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας κλήθηκαν επειγόντως στις Βρυξέλλες από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον για τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 11:30 ώρα Ελλάδας. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή πως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία στην Αίγυπτο, η ΕΕ μπορεί να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η αναστολή της οικονομικής βοήθειας. Όμως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ προειδοποίησε ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. «Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα», δήλωσε ο κ.Μπίλντ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By