Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων εγκλωβισμένες στο ΣτΕ

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει για την πραγματοποίηση αρκετών επενδύσεων έπειτα από τις προσφυγές φορέων ή ενδιαφερομένων.

Του Νίκου Φιλιππίδη

euroΕπενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν επί μήνες και άλλες επί χρόνια εγκλωβισμένες στις διαδικασίες του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μια πρώτη γεύση των διαθέσεων του ανωτάτου δικαστηρίου αποτελεί η πρόσφατη θετική απόφαση για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τον καναδικό κολοσσό Eldorado Gold, αλλά και το μπλοκάρισμα της παραχώρησης της έκτασης στην Κασσιόπη Κέρκυρας σε ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που αναδείχτηκε από διαγωνιστική διαδικασία, καθώς κρίθηκε μη σύννομο το προεδρικό διάταγμα μεταφοράς οχυρού που υπάρχει στο σημείο, για το οποίο δεν είχε εκφράσει καμία αντίθετη άποψη το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επένδυσης που έχει «ταλαιπωρηθεί» στο ΣτΕ αποτελεί η προσπάθεια της βρετανικών συμφερόντων Minoan Group Plc να υλοποιήσει μεγάλης κλίμακας τουριστική επένδυση σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο της Ανατολικής Κρήτης, προϋπολογισμού αρχικά 1,2 δισ. ευρώ και μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις και τα εμπόδια 267 εκ. ευρώ. Η εν λόγω επένδυση βρισκόταν εγκλωβισμένη στο Συμβούλιο Επικρατείας για μια διετία και μόλις ξεμπλοκαρίστηκε στο παρά πέντε της έναρξης των έργων υπήρξε νέας προσφυγή από περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής και παρά την σύμφωνη γνώμη με την προώθηση του έργου από δεκάδες φορείς του νομού Λασιθίου.

Στην ατζέντα του ανωτάτου δικαστηρίου περιλαμβάνονται και προσφυγές για ακίνητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία υπάρχουν εν εξελίξει διαγωνισμοί όπως αυτά στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και στο Ελληνικό Αττικής.

Όσον αφορά το ακίνητο της Αφάντου, έχουν προσφύγει πρώην ιδιοκτήτες ζητώντας μερική άρση απαλλοτρίωσης και την επιστροφή της έκτασης στους αρχικούς ιδιοκτήτες της, ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Προσφυγές, αυτή τη φορά εργαζομένων και σωματείων εργαζομένων, αναμένουν την εκδίκασή τους για υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΘ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ,ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η Διεύθυνση Αερολιμένα Αθηνών, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εγνατία Οδός. Όλες οι υποθέσεις θα εκδικαστούν μεθαύριο Παρασκευή 5 Απριλίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν λόγω της σπουδαιότητάς τους. Μαζί τους θα εκδικαστούν και προσφυγές κατά των αποφάσεων της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση λιμανιών και μαρίνων σε ιδιώτες.

Στο… περίμενε βρίσκονται και σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τρία αιολικά πάρκα στην Κρήτη.

By