Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επενδύστε σε ευρωπαϊκές μετοχές και δολάριο λένε οι αναλυτές

trades44

Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett είχε πει κάποτε ότι η επιτυχία στο χρηματιστήριο, μοιάζει με την επιτυχία στη μαγειρική. Δεν απαιτούνται μυστικές συνταγές, ούτε άγνωστα υλικά. Αυτό που χρειάζεται είναι μέτρο και εμπειρία. Με τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ να σημειώνουν το 2013 με σημαντικά κέρδη, αποδεικνύεται πως η πλειοψηφία των διεθνών οίκων μάντεψε αυτή την φορά σωστά. Τα φημισμένα τμήματα ανάλυσης είχαν προβλέψει πως τα χρηματιστήρια θα διατηρήσουν το ανοδικό τους momentum φέτος, πράγμα το οποίο κι έγινε. Τώρα αναλυτές και οι fund managers, δηλώνουν και για φέτος «ταύροι» για τις μετοχές. Ο βασικός λόγος της αισιοδοξίας τους ακούει στο όνομα Κεντρικές Τράπεζες. Δηλαδή οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού θεωρούν πως οι Fed, ΕΚΤ και BOJ θα εξακολουθούν να διοχετεύουν ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι το οποίο ευνοεί τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις, άρα και τις μετοχές.

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει σημάνει παύση πυρός για λίγο καιρό ακόμη, την Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα να οδηγείται σε νέα αναπτυξιακά κίνητρα τον επόμενο χρόνο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει μόλις μειώσει τα επιτόκιά της, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν καλή στήριξη εν όψει του 2014 υποστηρίζουν οι διεθνείς οίκοι, τονίζοντας ταυτόχρονα πως μετοχές δεν είναι φθηνές, αλλά δεν είναι και σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

«Δαγκωτό» Ευρώπη

Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές για τον επόμενο χρόνο είναι: Ευρώπη ή ΗΠΑ; Τα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού το ρίχνουν «δαγκωτό» στη Γηραιά Ήπειρο, υποστηρίζοντας πως ο πιο ισχυρός «δείκτης» αυτή τη στιγμή, ο οποίος και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών το επόμενο διάστημα, είναι το σημαντικό discount της Ευρώπης σε σύγκριση με τις αμερικανικές αγορές, που αγγίζει σήμερα το 30%, και είναι πολύ χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου. Επίσης στην Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη από αρνητική γίνεται θετική, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την εταιρική κερδοφορία μετά από πέντε πτωτικά έτη. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι περίπτωση μόχλευσης για το 2014, καθώς τα περιθώρια κερδοφορίας σταδιακά ανακάμπτουν. Παράλληλα οι αναλυτές θεωρούν πως θα συνεχιστεί μετακίνηση επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής φέτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν απολαύσει καθαρές εισροές από τα funds που έχουν έδρα τις ΗΠΑ, για 37 συνολικά εβδομάδες, ενώ έχουν δει εκροές για 10 εβδομάδες μόνο.

Η JP Morgan βλέπει το δείκτη STOXX Europe 600 να σημειώνει άνοδο 23% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στις 400 μονάδες, ενώ εκτιμά ότι οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα υπεραποδόσουν αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη  Stoxx 600 να αγγίξει τις 370 μονάδες στα τέλη του 2014 , γεγονός που υποδηλώνει ράλι της τάξης του 17,3 % από τα τρέχοντα επίπεδα. Και η Credit Suisse ψηφίζει Ευρώπη το 2014, σημειώνοντας ότι τηρεί στάση overweight για τις αγορές της περιοχής, εκτός της Βρετανίας για την οποία τηρεί στάση benchmark αλλά και τη Γαλλία, για την οποία υποβάθμισε τη στάση της σε underweight. Για το νέο έτος, οι αναλυτές της Credit Suisse προβλέπουν συνολική απόδοση της τάξης του 19,6 % για τον δείκτης Euro Stoxx 50.

Η Deutsche Bank βλέπει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, στο τέλος του επόμενου έτους στις 375 μονάδες, από τις 345 μονάδες που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η UBS επισημαίνει πως για το 2014 προτιμά την Ευρώπη και τη Βρετανία έναντι των ΗΠΑ και παραμένει επιφυλακτική για τις αναδυόμενες αγορές. Η Barclays εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα «τρέξουν» με ράλι της τάξης του 23% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με ηγέτες τις αγορές τις περιφέρειας, και ειδικά την ισπανική και την ιταλική αγορά, καθώς η αύξηση της κερδοφορίας στις εταιρείες τις περιοχής, θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επενδυτές. Επιμένει επενδυτικά στην Ευρώπη η Goldman, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί, από πλευράς αποτιμήσεων, η απόσταση από τις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι πιστεύει ότι αυτό το premium υπέρ της αμερικανικής αγοράς θα παραμείνει, οι προοπτικές για κέρδη και βελτίωση των περιθωρίων στην Ευρώπη, δικαιολογεί, σύμφωνα με τον οίκο, την επιμονή στα ευρωπαϊκά assets.

Επιφυλακτική η Morgan Stanley

Ωστόσο, η Morgan Stanley δε συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία. Το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεμείνει από δυνάμεις υποστηρίζει, ενώ πρόσφατα υποβάθμισε τις μετοχές σε neutral. Ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δηλώνει την προτίμησή της στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, έναντι των αναδυόμενων, πιστεύει ότι το προφίλ ανταμοιβής ρίσκου είναι χειρότερο για την Ευρώπη, έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, για τις οποίες δηλώνει overweight, Οι όποιες αυξήσεις στους λόγους τιμής/κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών θα είναι περιορισμένες, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, καθώς βρίσκονται ήδη σε υψηλό 12ετίας συγκριτικά με τον δείκτη MSCI World All Countries.

Ποια είναι η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον S&P;

Η Bank of America – Merill Lynch κινείται κόντρα στο ρεύμα κι επιλέγει αμερικανικές μετοχές, εκτιμώντας πως θα υπεραποδώσουν των διεθνών μετοχών σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενα επιτόκια και ενισχυμένο δολάριο. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τον S&P 500 είναι αυτή της Morgan Stanley. Όπως εκτιμά ο Adam Parker, κορυφαίος αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ο S&P 500 θα αναρριχηθεί στις… 2.014 μονάδες εντός του 2014!  Πρόκειται για μια άνοδο της τάξης του 11,5% για τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη, από τα τρέχοντα επίπεδα των 1.800 μονάδων. Πού βασίζει όμως την πρόβλεψή του αυτή ο Parker; Στην ισχυρή άνοδο που αναμένεται να καταγράψουν εντός του επόμενου έτους τα εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street. . Οι αναλυτές της Credit Suisse προβλέπουν για τον S&P 500 βλέπουν αποδόσεις της τάξης του 10,4%.

Γιατί θα ανέβει το δολάριο

Στο κατώφλι μιας νέας bull market εισέρχεται το αμερικανικό δολάριο το 2014, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι διεθνείς οίκοι. Όπως υποστηρίζουν η απόφαση της Fed να καθυστερήσει τη σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και να σηματοδοτήσει το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, παρέχει ένα θετικό περιβάλλον για το δολάριο. Παράλληλα η υποστηρικτική πολιτική στάση της Fed στο εγγύς μέλλον θα καλλιεργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, θα ενθαρρύνει τις εγχώριες επενδύσεις και τις μακροπρόθεσμες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, επιτρέποντας στο δολάριο να συνεχίσει την ανοδική πορεία κατά το επόμενο έτος .Επίσης το δολάριο θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, καθώς το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,9% του χρόνου.

«Tαύροι» του δολαρίου δηλώνουν τόσο η Morgan Stanley όσο και Deutsche Βank, εκτιμώντας πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αγγίξει 1,20 και το 1,10,αντίστοιχα, στις αρχές του 2015. Η Morgan Stanley βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,27 στο α’ τρίμηνο του 2014, στο 1,25 στο β’ τρίμηνο, στο 1,24 στο γ’ τρίμηνο, στο 1,23 στο δ’ τρίμηνο και στο 1,20 στο α’ τρίμηνο του 2015.Η Deutsche Bank εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα διαμορφωθεί στο 1,23 στο α’ τρίμηνο 2014, στο 1,20 στο β’ τρίμηνο 2014, στο 1,18 στο γ’ τρίμηνο, στο 1,15 στο δ’ τρίμηνο και στο 1,10 στο α’ τρίμηνο 2015. Δυναμική ανάκαμψη του δολαρίου προβλέπει η Goldman Sachs σε βάθος τετραετίας. Αισιόδοξες για το δολάριο εμφανίζονται η Bank of America Merrill Lynch και η Credit Suisse, επισημαίνοντας πως η διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στις αρχές του 2014, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.

«Αποδιοπομπαίος τράγος» ο χρυσός

Tην πρώτη του ετήσια πτώση τα τελευταία 14 χρόνια κατέγραψε ο χρυσός το 2013, υποχωρώντας κατά 27%. Στο παρελθόν, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 872% μεταξύ του 1999 – το τελευταίο έτος ετήσιας πτώσης του – και το 2012, από τα 172,13 δολάρια ανά ουγγιά στα 1,674.34 δολάρια. Παρόλα αυτά, ο χρυσός έχει πληγεί πολύ έντονα φέτος, λόγω των φόβων γύρω από το τέλος του προγράμματος τόνωσης της Fed, καθώς και λόγω της δύναμης των μετοχών και της αισιόδοξης εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας. Η UBS ότι το 2014 οι επενδυτές θα κινηθούν ακόμη πιο μακριά από τα ασφαλή καταφύγια – και κυρίως από το χρυσό, όπως προσθέτει, και προς άλλα assets. Η ελβετική τράπεζα υποβαθμίζει τη σύστασή της σε underweight, προβλέποντας ότι οι τιμές του χρυσού θα αγγίξουν σε μέσο όρο τα 1.200 δολάρια το 2014, αλλά θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και τα 1.050 δολάρια. H Goldman Sachs από την πλευρά της, «βλέπει» το χρυσό να υποχωρεί στα 1.230 δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, προτού πέσει ακόμη χαμηλότερα, στα 1.110 δολάρια, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Η BofA αναμένει πτώση 17% για το πολύτιμο μέταλλο, ενώ η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μέση τιμή χρυσού το 2014 θα διαμορφωθεί στα 1,313 δολάρια ανά ουγκιά από 1,420 δολάρια που ήταν η πρόβλεψη για φέτος.

Σε πτωτικό κανάλι το πετρέλαιο

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου προβλέπουν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια οι περισσότεροι αναλυτές, βασίζοντας την εκτίμησή τους αυτή σε τρία, κυρίως, δεδομένα. Καταρχήν, στο ότι αποκλιμακώνεται η ζήτηση, καθώς το 2015 αναμένεται να λάβει χώρα ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την παραγωγή πετρελαίου: οι ΗΠΑ θα καταστούν 1η παραγωγός χώρα παγκοσμίως και θα έχουν ξεπεράσει δηλαδή και την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία.

Δεύτερον στο γεγονός ότι η διαθέσιμη δυναμικότητα, βρίσκεται στα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν ο ΟΠΕΚ υπολογίζει ότι, για τη διατήρηση της τιμής γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η διαθέσιμη δυναμικότητα πρέπει να είναι γύρω στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τέλος, στο ότι οι τιμές έχουν διατηρηθεί πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για περισσότερα από δύο συνεχή έτη, κάτι που είναι πρωτοφανές στην πετρελαϊκή ιστορία.

Οι εκτιμήσεις για το εύρος της πτώσης ποικίλλουν: Η αμερικανική Energy Information Administration προβλέπει ότι η μέση τιμή του Brent, θα υποχωρήσει στα 103 δολάρια το 2014. Οικονομολόγοι της Citigroup και του Bloomberg κάνουν λόγο ακόμη και για 70 δολάρια ως το 2017. Η διεθνής υπηρεσία ενέργειας (International Energy Agency) αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση για τις τιμές πετρελαίου προς τα 100 δολαρια το 2014 και τα 90 εως το 2017 από 105 και 95 αντίστοιχα προηγουμένως.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By