Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιβάλλονται πρόστιμα αλλά τα ταμεία παραμένουν άδεια

«Μόλις το 5.2% των προστίμων έχει εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών»

prostima

Πολύ χαμηλές είναι οι εισπράξεις στα κρατικά ταμεία από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φορολογικές και παρόμοιες παραβάσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εισπράττεται μόλις το 5,2% των προστίμων. Το υπόλοιπο 94,8% χάνεται μεταξύ των λιστών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και των φορολογικών δικαστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 17,6 δισ. ευρώ που επιδικάστηκαν έως το τέλος του 2013, εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα μόλις 913,4 εκατ. ευρώ. Στα αρχεία των διοικητικών δικαστηρίων, εκκρεμούν 75.871 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις από τις οποίες οι 2.528 προέκυψαν στην αρχή του 2014.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, πάντως, σε εγρήγορση, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στις αποκαλούμενες υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Από τη λίστα με τα εμβάσματα, ολοκληρώθηκαν 420 υποθέσεις και είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε άλλες 100 περιπτώσεις. Από τις έως τώρα έρευνες, τα ποσά προς είσπραξη υπολογίζονται στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του ΚΕΦΟΜΕΠ είναι να έχουν κλείσει 720 υποθέσεις ως το τέλος του έτους.

Από τον κατάλογο με τις «offshore» εταιρείες, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε πάνω από 100 υποθέσεις και προς είσπραξη είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται στα χέρια των ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, 35 υποθέσεις.

By