Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Ιταλού δημοσιογράφου στη Γάζα

Σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωση ισραηλινού πυραύλου

gaza

Η Ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Σιμόνε Καμίλι, σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωση ισραηλινού πυραύλου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη.

«Ο θάνατος του Σιμόνε Καμίλι είναι μια τραγωδία για την οικογένειά του και για τη χώρα. Για μια ακόμη φορά, ένας δημοσιογράφος πληρώνει το τίμημα ενός πολέμου που διαρκεί υπερβολικά πολλά χρόνια» τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ιταλίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε «τα συλλυπητήρια για την τόσο οδυνηρή αυτή απώλεια (. . .) προσωπικά και εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης» της χώρας.

Η ίδια εξέφρασε οδύνη καθώς πρόκειται για «την δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (που) θρηνούμε τον θάνατο νέων ανθρώπων που θαρραλέα επιτελούν δημοσιογραφικό έργο».

Τον Μάιο, ο δημοσιογράφος και φωτοειδησεογράφος Άντι Ροτσέλι είχε χάσει τη ζωή του στην Ουκρανία από βλήμα όλμου.

«Ο θάνατος του Σιμόνε δείχνει για ακόμη μια φορά πόσο επείγει να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση στη διένεξη στη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ ο Καμίλι, 35 ετών, ο οποίος καταγόταν από τη Ρώμη, εργαζόταν κατά καιρούς για διάφορα διεθνή μέσα, κυρίως για το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, και γύριζε εδώ και τρία χρόνια ένα ντοκιμαντέρ για τη Γάζα. Είχε καλύψει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Concordia στην Ιταλία και άλλα θέματα.

Το AP επιβεβαίωσε τον θάνατο του δημοσιογράφου, που εργαζόταν για το πρακτορείο από το 2005.

Ο Καμίλι σκοτώθηκε, όπως και ένας Παλαιστίνιος μεταφραστής και δημοσιογράφος, ο Άλι Σέχντα Αμπού Άφας, καθώς και τρία στελέχη της ομάδας των πυροτεχνουργών της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, όταν εξερράγη ένας πύραυλος την ώρα που γινόταν προσπάθεια να εξουδετερωθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. Πέραν των έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στο Κάιρο επαναλήφθηκαν ώρες πριν εκπνεύσει η τριήμερη εκεχειρία, αλλά χωρίς καμιά πρόοδο.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση μοιάζει να κλίνει υπέρ της άποψης των πιο σκληροπυρηνικών στις τάξεις της, οι οποίοι απαιτούν να μην ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα της Χαμάς — να αρθεί ο αποκλεισμός του θύλακα, να ανοίξει ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο και να απελευθερωθούν φυλακισμένοι. Από την πλευρά της, η Χαμάς απορρίπτει το αίτημα του Ισραήλ η Λωρίδα της Γάζας να γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Αν το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την επανάληψη των πυραυλικών επιθέσεων στο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπερεθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, η μόνη λύση είναι να στείλει χερσαίες δυνάμεις στον θύλακα και να «απαλλαγεί» από την Χαμάς.

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η Χαμάς δεν αδημονεί να ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις, είπε, αλλά «αν μας σπρώξουν στον τοίχο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή». Ο εκπρόσωπος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κατήγγειλε το ότι η Αίγυπτος είναι πολύ πιο εχθρική έναντι των Παλαιστίνιων από ό,τι έναντι των Ισραηλινών.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου, όταν άρχιζε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» του Ισραήλ, ανέρχεται σε 1.951, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων. Άλλοι 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες κτίρια και κατοικίες έχουν υποστεί καταστροφή.

Στην ισραηλινή πλευρά, 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, ο Νιζάρ Αάγες, πρόεδρος της ένωσης των αλιέων της Γάζας, κατήγγειλε ότι οι Παλαιστίνιοι αλιείς δεν έχουν μπορέσει να βγουν στα ανοιχτά εδώ και πάνω από έναν μήνα και πως όταν προσπάθησαν να αποπλεύσουν για να ψαρέψουν την Τρίτη, εμποδίστηκαν από ισραηλινά πολεμικά.

Σήμερα ένα ισραηλινό πολεμικό έριξε «προειδοποιητικά πυρά» όταν ένα πλεούμενο προσπάθησε να αποπλεύσει από ένα λιμάνι στο νότιο τμήμα της Γάζας.

By