Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Επιθέσεις» από κουνούπια- τίγρεις

Δύο νέα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατέγραψε  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε Θεσσαλονίκη και Ανατολική Αττική.

kounoupi tigrisΜε τα νέα καταγεγραμμένα περιστατικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει σε τρία, καθώς την περασμένη Τρίτη οι υγειονομικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το πρώτο περιστατικό στην Αρτέμιδα.

Το πρώτο από τα δύο νέα κρούσματα αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο Θεσσαλονίκης με υποκείμενα νοσήματα και πρόκειται για το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη Β. Ελλάδα για τη φετινή  περίοδο. Το δεύτερο αφορά σε νεαρή γυναίκα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής με υποκείμενα νοσήματα, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Κουνούπια- τίγρεις, τα οποία θεωρούνται συνήθως υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού του δυτικού Νείλου, καθώς είναι ιδιαίτερα επιθετικά και πολλαπλασιάζονται εύκολα, έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως ο Χολαργός.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως έχει γράψει το thepaper.gr ρόλο στην επανεμφάνιση ασθενειών μεταδιδόμενων μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών έχει παίξει το γεγονός ότι εφέτος  λόγω λιτότητας οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ελονοσίας και του ιού του δυτικού Νείλου έγιναν με χαμηλής ποιότητας προϊόντα κινέζικης προέλευσης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By