Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επικοινωνία Μπάιντεν- Ποροσένκο, μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου στην Ουκρανία

 Η πτώση του ελικοπτέρου είναι ένα πλήγμα στις ελπίδες του προέδρου Ποροσένκο που υποστηρίζεται από τους δυτικούς, να τερματιστεί η αυτονομιστική εξέγερση που απειλεί την ενότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας

petro-poroshenko

Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αφότου φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, σκοτώνοντας εννιά στρατιώτες σε μια ενέργεια που απειλεί τον τερματισμό της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη «να υπάρξουν παρατηρητές στην περιοχή που θα επιβλέπουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός» και ζήτησε «να σταματήσει η προμήθεια όπλων και μαχητών από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η πτώση του ελικοπτέρου είναι ένα πλήγμα στις ελπίδες του προέδρου Ποροσένκο που υποστηρίζεται από τους δυτικούς, να τερματιστεί η αυτονομιστική εξέγερση που απειλεί την ενότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Ο Ποροσένκο «δεν αποκλείει την άρση της κατάπαυσης του πυρός πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, διότι παραβιάζεται συνεχώς από τους αντάρτες οι οποίοι ελέγχονται από το εξωτερικό» σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, η οποία σαφώς κατηγορεί τη Ρωσία.

Η επίθεση των φιλορώσων συζητήθηκε και μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι εάν η Μόσχα δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία».

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να ζητήσει από το ρωσικό κοινοβούλιο να άρει την άδεια στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία αλλά τόνισαν εκ νέου την απειλή των κυρώσεων.

By