Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιμένουν οι FT για το έλλειμμα 20 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών

Ως «βαρόμετρο» για όλη την Ευρωζώνη χαρακτηρίζουν οι Financial Times τη «μάχη» για το έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών

trapezes1202

Σε νέο δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι τις «επευφημίες» για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ακολούθησε μια «δυσοίωνη σιωπή» καθώς οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια έως 20 δισ. ευρώ –πολύ περισσότερα από τα 6 δισ. ευρώ το πολύ, που οι εθνικές αρχές ή οι εξωτερικοί σύμβουλοι της BlackRock, πιστεύουν ότι είναι το έλλειμμα.

Έτσι, σύμφωνα με τους FT, για μια ακόμη φορά η Ελλάδα ένα γεωγραφικά και οικονομικά περιφερειακό μέλος της Ευρωζώνης, βρίσκεται στο επίκεντρο των πραγμάτων και όπως σχολιάζουν, «η επικινδυνότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα αποτελέσει, σίγουρα, πολιτική “καυτή πατάτα” ειδικά για την Γερμανία όπου οι πολίτες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την μεταφορά πλούτου από τον Βορρά στον Νότο».

Όμως, όπως αναφέρουν, υπάρχει και μια δεύτερη πολύ σημαντική διάσταση στο τελευταίο αυτό ελληνικό βάσανο.

«Το πώς θα επιλυθεί η διαμάχη για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, θα προσφέρει ουσιώδεις ενδείξεις για την προσέγγιση που θα εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές αρχές στα φετινά βαρυσήμαντα “τσεκ-απ” στην υγεία του συνόλου των τραπεζών του ευρωπαϊκού συστήματος», υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ, η μοναδική πλέον τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να ολοκληρώσει την «επιθεώρηση της ποιότητας ενεργητικού» (Asset Quality Review), την ευρεία αποτίμηση της αξίας των δανείων στα βιβλία των 130 μεγάλων τραπεζών, πριν το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει για τα παράλληλα stress test που θα πραγματοποιήσει η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η European Banking Authority. Εξ ου και η προσοχή στην Ελλάδα, που χρησιμεύει ως πρώιμο «βαρόμετρο» για την αξιολόγηση, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα εμπεδώσει ή θα διαλύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι η εξήγηση των λόγων για τους οποίους θα γίνει η όποια εκτίμηση για το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών, τονίζουν.

«Οπωσδήποτε θα παιχτούν διάφορα «παιχνίδια». Η ίδια η Ελλάδα θέλει διακαώς να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης και μάλιστα, προσπάθησε να διοχετεύσει τα εναπομένοντα 9 δισ. ευρώ περίπου από τα κεφάλαια για τις τράπεζες από το προηγούμενο πακέτο διάσωσης, για άλλους σκοπούς. Οι αξιωματούχοι της τρόικα, αντιθέτως, θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συντηρητικοί. Τα επιχειρήματα των απαισιόδοξων στηρίζονται στην αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που πιθανόν να μην κορυφωθεί για ένα χρόνο ακόμη», αναφέρουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια περίεργη μέση κατάσταση, στην οποία παίζεται η δική της αξιοπιστία.

«Ως αποτέλεσμα των νέων τραπεζικών εποπτικών εξουσιών της, πρέπει να συμβιβάσει τα συντηρητικά ένστικτα της τρόικα με το δικό της καθήκον στην διενέργεια των τεστ αντοχής. Από αυτή την άποψη, ίσως να μην θελήσει να φερθεί πολύ σκληρά στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενη ότι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, κατ’επέκταση στις τράπεζες και των άλλων κρατών σε προγράμματα διάσωσης», υποστηρίζουν.

Μάλιστα, τονίζουν πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αρκετά πρωτότυπη καθώς υπάρχουν επίσης κρίσιμες διαφορές μεθοδολογίας στο πώς αντιμετωπίζει η τρόικα τα τραπεζικά κεφάλαια και στην προσέγγιση των επιθεωρήσεων AQR/stress test.

Στην πρώτη περίπτωση εφαρμόζεται μια μακροοικονομική προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω» (top – down) που αφορά 30ετή πρόβλεψη για τις πιθανές «δια βίου ζημίες» των δανείων. Η δεύτερη είναι μικρο-οικονομική με μεγαλυτερο επίκεντρο στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι FΤ αναφέρονται επίσης στι κρίσιμες συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η φασαρία ήδη προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές και τον γενικό πληθυσμό, για το ακριβές μέγεθος των χρημάτων που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να ληφθεί μια απόφαση και σύντομα.

«Για την Ελλάδα, μια πολύ σκληρή προσέγγιση θα ήταν τιμωρία και θα έπληττε πιθανόν τις προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρουν και προσθέτουν ότι μια μαλακή προσέγγιση κινδυνεύει να σκοτώσει το καναρίνι έτσι κι αλλιώς, «καταστρέφοντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και την εποπτεία του από την ΕΚΤ».

By