Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επισκόπηση τύπου: Ασκήσεις αυτοκριτικής από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δέχεται νέες πιέσεις εξαιτίας αποτυχημένου εξοπλιστικού προγράμματος με κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Άμυνας ντε Μεζιέρ

DNTΟι ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων αναπαράγουν την παραδοχή λαθών του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως προέκυψε από στοιχεία εσωτερικού εγγράφου του Ταμείου, τα oποία δημοσιοποιήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον. «Το ΔΝΤ ασκεί αυτοκριτική» σημειώνει σε τίτλο της η ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και επισημαίνει: «Υπερβολική επιβάρυνση μέσω των μεταρρυθμιστικών όρων. Το ΔΝΤ υποτίμησε τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και παραδέχθηκε λάθη στο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση».

«Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαδικασία διάσωσης» γράφει η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Το ΔΝΤ ασκεί ασυνήθιστα σαφή αυτοκριτική σε ό,τι αφορά στην ελληνική διάσωση. Σκληρά λόγια επιφυλάσσει ωστόσο και για άλλους», σχολιάζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην κριτική που ασκεί το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επέρριψε απειρία στη διαχείριση κρίσεων, επισημαίνοντας ακόμη ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των πολιτικών αντιστάσεων που παρατηρήθηκαν για μεγάλο διάστημα εντός της ευρωζώνης.

Το Spiegel Online σημειώνει ότι πρόκειται για «ασυνήθιστα ειλικρινή γλώσσα» και υπογραμμίζει: «Εν μέρει φταίει και η ίδια η Ελλάδα για την καταστροφή, γράφει το ΔΝΤ. Η χώρα προώθησε πολύ αργά τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις. Κριτική ασκείται επίσης και για τη συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ στο πλαίσιο της τρόικα. Υπήρξαν προβλήματα συντονισμού και διαφορετικοί στόχοι, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ».

Τροφή για κριτική στην αντιπολίτευση

Στο γερμανικό τύπο κυριαρχούν εκτιμήσεις και σχόλια για την υπόθεση του αποτυχημένου προγράμματος αγοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών Euro Hawk. Ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ λογοδότησε χθες στην επιτροπή Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου. Παραδέχθηκε μεν την αποτυχία του εξοπλιστικού προγράμματος, αποδίδοντας, ωστόσο, την κύρια ευθύνη σε υπαλλήλους του υπουργείου του για ελλιπή ενημέρωση και αρνούμενος να παραιτηθεί.

Η Frankfurter Allgeimeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Τόμας ντε Mεζιέρ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια με το φωτοστέφανο του εκλεκτού της καγκελαρίου. Ήθελε και θέλει ακόμη, να δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι τόσο ορμητικός όσο ο προκάτοχός του τσου Γκούτενμπεργκ αλλά ούτε και τόσο άτολμος όσο ο πριν από αυτόν (σσ: ο τσου Γκούτενμπεργκ) υπουργός Γιουνγκ. (…) Ακόμη κι αν δεν διαπιστωθούν ευθύνες του υπουργού στη διαδικασία αγοράς των Euro Hawk, η αντιπολίτευση θα βρει αρκετή τροφή για κριτική, προκειμένου να αφήσει το θέμα να πλανάται απειλητικά πάνω από τον ντε Μεζιέρ».

Η Süddeutsche Zeitung ασκεί σκληρή κριτική στην προσπάθεια του γερμανού υπουργού Άμυνας να μεταθέσει τις ευθύνες για τη αποτυχία σε συνεργάτες του και αποφαίνεται: «Ωστόσο θα επιβιώσει πολιτικά της υπόθεσης. Δεν θα μπορέσει να τον καταστήσει κανείς υπεύθυνο για την αποτυχία του Euro Hawk, τουλάχιστον όχι με τόσο συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να δικαιολογείται μία παραίτηση».

Η Die Welt του Βερολίνου εκτιμά ότι ο ντε Μεζιέρ δεν φέρει τη κύρια ευθύνη για την αποτυχία θεωρώντας υπερβολική μία παραίτηση του υπουργού. Όπως υπογραμμίζει, «η τέταρτη αλλαγή προσώπου στην κορυφή του υπουργείου Άμυνας εντός μίας νομοθετικής περιόδου δεν θα εξυπηρετούσε καθόλου τα συμφέροντα του υπουργείου και της χώρας».

«Περισσότεροι Έλληνες σε γερμανικές εκθέσεις»

Σύντομο ρεπορτάζ στις σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει ότι η παρουσία ελλήνων εκθετών σε γερμανικές εκθέσεις το έτος που πέρασε κατέγραψε αύξηση 20% .

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Κατά την άποψη του Γιόαχιμ Μπεκστέγκερς, προέδρου του γερμανικού συνδέσμου διοργάνωσης εκθέσεων (AUMA), το γεγονός αυτό είναι ευχάριστο για τις γερμανικές εκθέσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία δεν έλαβε μέχρι σήμερα επαρκώς υπόψη της το μάρκετινγκ των εξαγωγών».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής |Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

(Πηγή: DW)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By