Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιστολή Έρογλου σε Μπαν Κι Μουν για την AOZ

Προκλητικές οι προσπάθειες  της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Αναστασιάδης-Έρογλου

Με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ζήτησε την μεσολάβηση του για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, στην επιστολή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκφράζει απογοήτευση και λύπη για την απόφαση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών, οι οποίες θα γίνονταν στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ.

Ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι «τεχνητό πρόβλημα» το οποίο δημιούργησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ο ίδιος όφειλε να απευθυνθεί στον κ. Μπαν σε σχέση με τις συνομιλίες.

Στην επιστολή του ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται, επίσης ότι τα όσα λέγει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός είναι λανθασμένα και χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις προσπάθειες – κατά την έκφρασή του – της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

By