Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στη βάση για όλους το Σαββατοκύριακο

vouli1Καθολικός στόχος η συσπείρωση των δυνάμεων τους

 

Συντονισμένες προσπάθειες να επανασυσπειρώσουν την κομματική τους βάση καταβάλλουν αμφότερα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό το βάρος δημοσκοπήσεων και αποκαλύψεων, μολονότι διαψεύδονται κατηγορηματικά από όλες τις πλευρές τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Από τη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει το πρωί της Κυριακής μια πρόγευση των αλλαγών που προετοιμάζονται στη λειτουργία και το καταστατικό του κόμματός του, που θα αποτυπωθούν συνολικά στα τέλη του Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το 9ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στην εκλογική βάση του κόμματος έχουν συσσωρευθεί αναπάντητα ερωτήματα, ενώ διακαής επιθυμία του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο βηματισμός της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς, με την ενσωμάτωση στην κομματική δεξαμενή  πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας.

Στην ανασυγκρότηση του κομματικού του μηχανισμού και την ενίσχυσή του με νέα πρόσωπα αποβλέπει το Σαββατοκύριακο και το ΠΑΣΟΚ, διεξάγοντας εκλογές για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών, δημοτικών και περιφερειακών οργάνων. Τρείς μήνες μετά το τελευταίο συνέδριο του Κινήματος, ανάμεσα στις προτεραιότητες της ηγεσίας τίθεται η ολική επαναφορά του κομματικού μηχανισμού μέσα από διαδικασίες ηλικιακής ανανέωσης, ανάλογες με αυτές του συνεδρίου. Η νέα αφετηρία για το Κίνημα εμπεριέχει τη μετακόμιση στη Χαριλάου Τρικούπη, τον ορθολογισμό των οικονομικών και την ενεργοποίηση στελεχών από την νεότερη γενιά, που θα κορυφωθεί με ένα πολιτικό και οικονομικό συνέδριο την 3η Σεπτεμβρίου.

Διάλυση πριν την ανασύνθεση

Την αρχή προς την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κάνει ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας με την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, αν και η διαδικασία θα αναμένεται ιδιαίτερα επώδυνη για τις υπόλοιπες συνιστώσες. Την κατάργηση των συνιστωσών προανήγγειλε τις προηγούμενες μέρες και ο βουλευτής Γιάννης Μηλιός, με χρονικό ορίζοντα το συνέδριο του Ιουλίου. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλο, καθώς η αυτοδιάλυση του Συνασπισμού (μετά την ίδρυσή του το 1989) στην συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής το Σαββατοκύριακο δε συνεπάγεται αυτόματα το σχηματισμό ενός ενιαίου κόμματος, δεδομένων τόσο των οικονομικών δυσκολιών των συνιστωσών, όσο και των διαφωνιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτικό προσανατολισμό του.

By