Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Εποικοδομητική» η συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία

Ο Τζον Κέρι και η παλαιστινιακή πλευρά «συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο τις προσεχείς εβδομάδες»

gaza

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε μια «εποικοδομητική» συνάντηση στην Ουάσινγκτον με την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία όπου συζητήθηκαν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη Λωρίδα της Γάζας και οι σχέσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Κέρι αρχιτέκτονας της επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ιουλίου του 2013 και Απριλίου του 2014 συναντήθηκε για δύο ώρες με τον επικεφαλής παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ.

«Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, των ισραηλινών-παλαιστινιακών σχέσεων και των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή», είπε λακωνικά η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζένιφερ Ψάκι. Ο Τζον Κέρι και η παλαιστινιακή πλευρά «συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο τις προσεχείς εβδομάδες», πρόσθεσε η Ψάκι που επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η «ανησυχία» από την απόφαση του Ισραήλ να απαλλοτριώσει πάνω από 400 στρέμματα γης στη Δυτική Όχθη, με την Ουάσιγκτον να ζητά από την περασμένη Δευτέρα να μην προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες στην «συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας» από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες με τον δεδηλωμένο στόχο του Ισραήλ να διαπραγματευτεί μια τελική διευθέτηση με τους Παλαιστινίους», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας την περασμένη άνοιξη οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ, πάγωσαν. Ωστόσο ο Τζον Κέρι δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ προέκυψε ο αιματηρός πόλεμος στη Γάζα, από τις 8 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου που προκάλεσε το θάνατο 2143 παλαιστινίων και 71 ισραηλινών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών το επόμενο θα επικεντρωθούν στα πιο ευαίσθητα θέματα, όπως η απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων, την επαναλειτουργία του αεροδρομίου στη Γάζα και την αποστρατικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα.

By