Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επόμενος γρίφος, τα ΕΑΣ

Η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών είναι εκτός από τη διαθεσιμότητα, το έτερο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Οι πιθανές λύσεις για την εκκαθάριση εν λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η οποία θα αποτελέσει πιλότο και για τις υπόλοιπες αμυντικές βιομηχανίες βρέθηκε στο επίκεντρο ξεχωριστής σύσκεψης που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Συρία.

Παρουσία των υπουργών Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συζητήθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε υλοποίηση του βασικού πλαισίου που χαράχθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα ενώ σε κάθε περίπτωση το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τον ερχομό της τρόικας στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασιστεί ένα μοντέλο ΕΡΤ με υπαγωγή στο άρθρο 14Β του ν. 3429/2005 για την εκκαθάριση εν λειτουργία των ΕΑΣ, αλλά και της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ. Ειδικά για την ΕΑΣ όπου πονοκέφαλος είναι οι κρατικές ενισχύσεις  ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν την οκταετία 2004-2012 και τις οποίες ζητά σήμερα πίσω η Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το 93%-95% των επιχορηγήσεων να «χρεώνεται» στο αμυντικό σκέλος και άρα να καλύπτεται από τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία επιτρέπει ενισχύσεις για την άμυνα και ασφάλεια των κρατών. Πως ακριβώς όμως θα γίνει η διάσπαση και ποια κομμάτια των ΕΑΣ θα υπαχθούν στο αμυντικό και ποια στο πολιτικό σκέλος, αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. 

Δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και όσον αφορά στη συρρίκνωση της εταιρείας κατά 60%, καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος των 500 απολύσεων από τους 900 εργαζόμενους πιθανότατα να μην επαρκεί η αποχώρηση των διοικητικών υπαλλήλων, απολύσεις τεχνικού προσωπικού όμως θα δημιουργούσαν λειτουργικό πρόβλημα.

Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αφού λύσει το γρίφο των ΕΑΣ και όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, η οποία επίσης έχει ζήτημα με τα 7,5 εκ. ευρώ επιχορηγήσεων του το 2013, ενώ όσον αφορά στη  ΛΑΡΚΟ, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιμένει η αποκρατικοποίηση να γίνει ως ενιαία βιομηχανία .

(Visited 1 times, 1 visits today)
By