Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Άσκησε σκληρή κριτική στα ΜΜΕ

Τα πυρά του δέχθηκαν όσοι έγραψαν για τις μυστικές συνομιλίες που γίνονται με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

erdoganΣκληρή κριτική κατά των ΜΜΕ, όπως το ότι «η χωρίς όρια ελευθερία» είναι αδύνατη και οι δημοσιογράφοι γράφουν πράγματα που δεν έγραφαν ποτέ στο παρελθόν, άσκησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ.

Τα πυρά του Ερντογάν δέχθηκαν κυρίως όσοι έγραψαν για τις μυστικές συνομιλίες που γίνονται με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός με το ΡΚΚ και επίλυση του Κουρδικού. Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οποιεσδήποτε αναφορές στη νέα διαδικασία (για επίλυση του Κουρδικού) πρέπει να εκλαμβάνονται ως φήμες έως ότου η κυβέρνηση πει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα «Μην μιλάτε. Μην κοιτάτε τι λένε οι άλλοι. Ακούστε τι λέμε εμείς», τόνισε ο Ερντογάν.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να του εξηγήσει τι συμβαίνει, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι δεν έχει σημασία η πηγή της διαρροής.

Η Ταράφ γράφει αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ως «εθνικός αρχισυντάκτης» και πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη Μιλλιέτ και τον αρθρογράφο της, Χασάν Τζεμάλ για τη δημοσίευση των διαρροών από την συνάντηση (στο Ιμραλί) λέγοντας: «Να βουλιάξει αυτή η δημοσιογραφία σας». Τώρα, αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν θέλει τις εφημερίδες να περάσουν σε μια «εθνική δημοσιογραφία».

 

Σύμφωνα με την Ταράφ, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία φθάνει σε επίπεδα που βλάπτουν τα εθνικά της συμφέροντα. «Θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Δημοσιεύματα που βλάπτουν την διαδικασία (Ιμραλί) και δίνουν έρεισμα σε αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την διαδικασία είναι ασύμβατα με την εθνική συμπεριφορά».

 

Η Ταράφ γράφει ότι έπειτα από την σκληρή κριτική του Ταγίπ Ερντογάν, ο ιδιοκτήτης της Μιλλιέτ, Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ανέμενε να καταστεί τέτοιου είδους η εφημερίδα», ζήτησε από τον εκδότη της εφημερίδας Ντέρια Σαζάκ να θέσει σε διαθεσιμότητα τους αρθογράφους Τζαν Ντουντάρ και Χασάν Τζεμάλ (και οι δύο είναι πολύ γνωστοί και αξιόλογοι Τούρκοι αρθρογράφοι). Ο Σαζάκ υπερασπίστηκε τους αρθογράφους, αλλά έπειτα από έντονη αντιπαράθεση, προστίθεται, αποδέχθηκε να τους δώσει «υποχρεωτική άδεια» για ένα διάστημα.

Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Ομοσπονδία Τούρκων Δημοσιογράφων καθώς και η Πλατφόρμα για την Δημοσιογραφική Ελευθερία καταδίκασαν τις δηλώσεις Ερντογάν. Η Τουρκική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τέτοιες ατυχείς δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό είναι απαράδεκτες σε ότι αφορά τη Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου» .

Αναφέρει επίσης ότι ο Υποδιευθυντής του ΙΡΙ, Anthony Mills κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να παραμείνει εντός των πλαισίων των εξουσιών του ως Πρωθυπουργός.

 

Ο αρθρογράφος της Χαμπερτούρκ, Μεχμέτ Τεζκάν αναφέρει ότι τα πρόσφατα αεροπορικά κτυπήματα στο Καντίλ προκαλούν πολύ μεγαλύτερη βλάβη στη διαδικασία ειρήνευσης από ότι οι διαρροές των συνομιλιών στο Ιμραλί.

Πηγή: http://offsite.com.cy

 

By