Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: «Αλλάξαμε στάση κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ»

Μετά την απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων

tzixantistes_5

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η στάση της χώρας του κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχει αλλάξει έπειτα από την απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στον στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης.

«Η στάση μας έχει τώρα αλλάξει. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι εντελώς διαφορετική», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν αφού επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Όπως γνωρίζετε, ένα σχέδιο εντολής θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο και θα συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου. Μόλις ψηφιστεί, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η εντολή θα δίνει την άδεια για την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνούνταν μέχρι στιγμής να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ έναντι του ΙΚ, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα να βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία καθώς η οργάνωση κρατούσε 46 Τούρκους ομήρους.

Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο και από τότε η Τουρκία έχει αλλάξει τη ρητορική της.

Την Τρίτη ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «παράσχει κάθε υποστήριξη, περιλαμβανομένης πολιτικής και στρατιωτικής».

Οι μαχητές του ΙΚ πλησίασαν σήμερα τη συριακή πόλη Κομπάνι (ή Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά), ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

By