Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Θα ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα

 Μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει  στους 238, ο αριθμός των τραυματικών προσδιορίζεται  στους 80 ενώ περίπου 120 ανθρακωρύχοι παραμένουν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης

turkey-mineqqqq

Διεξοδική  έρευνα  για τα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο, στην πόλη Σόμα υποσχέθηκε ο Tούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας.

«Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι θα ερευνηθούν τα πάντα. Θα ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.  Επίσης δεσμεύτηκε για την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει  στους 238, ο αριθμός των τραυματικών προσδιορίζεται   στους 80 ενώ περίπου 120 ανθρακωρύχοι παραμένουν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης. Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Αλβανία, αλλά το ακύρωσε λόγω του δυστυχήματος.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα, υποστήριξε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 350.

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενη οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα τουρκικά ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις». Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας. Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.

Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά.
Παράλληλα, το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα άρχισε σήμερα έρευνα για το θέμα.
turkey-mine-explosion

Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα ασθενοφόρα κυκλοφορούν γύρω από την είσοδο του ανθρακωρυχείου με βραδύτερους όμως ρυθμούς σήμερα. Από το πρωί, λιγότεροι από δέκα ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν από τις στοές, οι περισσότεροι νεκροί σκεπασμένοι με κουβέρτες. Κατά τη διέλευση των φορίων προς τα ασθενοφόρα δεκάδες χέρια απλώνονταν για να ανασηκώσουν τις κουβέρτες.Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονταν από την περιοχή της Σόμα.

Επίσης, σήμερα η  τουρκική αστυνομία εκτόξευσε σήμερα στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον τις ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα.

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

By