Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τις δηλώσεις περί εξοπλισμού τρομοκρατικών οργανώσεων

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τους άραβες και τούρκους συμμάχους  για σχέσεις με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία

baiden

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται ότι κατηγόρησε τους συμμάχους της χώρας του, μεταξύ των οποίων την Τουρκία, ότι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία.

«Αν ο κ. Μπάιντεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, ανήκει πλέον για μένα στο παρελθόν (…) Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου«, τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ερωτήθηκε σχετικά με δηλώσεις του Μπάιντεν, στις οποίες είχε αναφερθεί ο τουρκικός Τύπος. Στη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του και κατηγόρησε τους άραβες και τούρκους συμμάχους του για σχέσεις με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν οι σύμμαχοί μας στην περιοχή, οι Τούρκοι είναι μεγάλοι φίλοι, όπως και οι Σαουδάραβες και οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλοι.

Όμως το μοναδικό συμφέρον τους ήταν να ανατρέψουν τον σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και γι΄ αυτό διεξήγαγαν έναν πόλεμο δια πληρεξουσίων ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες και προμήθευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλων σε όλους αυτούς που δέχονται να πολεμήσουν εναντίον του (Μπασάρ) αλ-Άσαντ«, δήλωσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιούζ».

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως ο Ερντογάν έχει «παραδεχθεί το λάθος του» στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

«Οι ξένοι μαχητές ουδέποτε πέρασαν από την Τουρκία με τα όπλα τους για να μπουν στη Συρία«, απάντησε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους και κάλεσε τον Μπάιντεν «να ζητήσει συγγνώμη» από τη χώρα του.

By