Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: «Μην γίνετε αιχμάλωτοι του Διαδικτύου»

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίζεται την πρόσφατη απόφαση για τον έλεγχο του Διαδικτύου στη χώρα του

erdogan-570

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου ενέκρινε πρόσφατα έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τον έλεγχο του Διαδικτύου, κάλεσε τη Δευτέρα τους μαθητές να μην καταντήσουν «όμηροι» της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας στα χέρια κακοπροαίρετων ανθρώπων» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Άγκυρα. «Μην γίνετε αιχμάλωτοι του Διαδικτύου βγείτε να παίξετε στα πάρκα και τους κήπους, μην ξεχνάτε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει τη θέση ενός βιβλίου» συνέχισε.

«Δεν επιθυμούμε να περιορίσουμε τις ελευθερίες αλλά θέλουμε επίσης μια νεολαία που θα προστατεύεται από τους εκβιαστές, τους άρπαγες και τους εγκληματίες, όπως κάνουν και άλλες χώρες» τόνισε, υπερασπιζόμενος το νέο νόμο που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση στις αρχές του μήνα.

Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από τροποποιήσεις στο νόμο του 2007 και, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στην κρατική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών (TIB) να μπλοκάρει έναν ιστότοπο χωρίς δικαστική απόφαση, εάν κρίνει ότι προσβάλει την ιδιωτική ζωή κάποιου ατόμου ή περιέχει υβριστικές ή μεροληπτικές εκφράσεις.

Ο νόμος, που προωθήθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που «αγγίζει» την κυβέρνηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων που κάλεσαν τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ να μην τον επικυρώσει.

Η ομιλία του Ερντογάν έγινε με την ευκαιρία μιας τελετής για την παράδοση 100.000 ψηφιακών ταμπλετών σε μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου. Εντός των επόμενων 18 μηνών θα διανεμηθούν άλλες 575.000 ταμπλέτες σε όλη τη χώρα.

By