Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε

«440.000 ασφαλισμένοι είναι σε απόγνωση»

syriza660

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ζητούν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στην ερώτηση επισημαίνουν πως ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση  «επιδιώκει τη μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική ιδιωτική» και την κατηγορούν πως «προλειαίνει το έδαφος έτσι ώστε η κοινωνική ασφάλιση να θεωρείται πλέον δημοσιονομικό βάρος και όχι κοινωνικό δικαίωμα».

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες ασφαλισμένους και υπογραμμίζουν: «Η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους ισοδυναμεί με απώλεια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Δυστυχώς, τετρακόσιοι σαράντα χιλιάδες (440.000) ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε αδυνατούν σήμερα να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους με αποτέλεσμα να παραμένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, περίπου δηλαδή ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) συμπολίτες μας»

Μάλιστα τονίζουν πως «μόλις 50.516 (δηλαδή το 11,4% του συνόλου) έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους (οι ρυθμίσεις αφορούν ποσά ύψους μόλις 466 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 5,5 δις ευρώ των εκτιμώμενων οφειλών)» σημείωνουν πως «οι πρόσφατες ΚΥΑ οι οποίες -υποτίθεται- επιδιώκουν να διευκολύνουν την πρόσβαση των οφειλετών του Ο.Α.Ε.Ε. στα νοσοκομεία και στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, θέτουν στην ουσία γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτρέπουν την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη».

Οι βουλευτές ερωτούν τον κ. Βρούτση:

-Επειδή, η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών της.

-Επειδή, η αύξηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και η στέρηση των εσόδων του Οργανισμού είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του.

-Επειδή, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών έχει φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας και απειλείται από τον ΟΑΕΕ με εκδικητικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο, προκειμένου να επέλθει η κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών στον Ο.Α.Ε.Ε. και το δημόσιο, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας;

-Προτίθεται να επανεξετάσει το Υπουργείο, άμεσα και χωρίς όρους, το ζήτημα της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων;

-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη τους και να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Μπάρκας Κώστας

Τσουκαλάς Δημήτρης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Σταθάς Γιάννης

Μπόλαρη Μαρία

By