Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ερώτηση των 5 Ανεξάρτητων για τη σύμβαση προμήθειας του ΥΠΕΘΑ από τη «Rheinmetall Defense»

Και της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα

nikifounta

Για ποιους λόγους δεν «πέρασε» από τη Βουλή η σύμβαση προμήθειας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τη γερμανική εταιρεία «Rheinmetall Defense», ύψους 52 εκατ. ευρώ, ρωτά η ομάδα των «5» ανεξάρτητων και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα που συνυπογράφει για δεύτερη φορά ερώτηση τους.

Οι «5» ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Πέτρος Τατσόπουλος και Νίκη Φούντα επικαλούνται επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας στις 15 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 12.000 βλημάτων, διαμετρήματος 120 χιλιοστών, για τα άρματα Leopard 2 που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Τα πυρομαχικά των τύπων DM12A2 και DM63 θα παραδοθούν στον ελληνικό στρατό μέχρι το τέλος του 2014, ενώ τα υπόλοιπα πυρομαχικά (DM63A1) θα παραδοθούν σε 3 δόσεις το 2015 και το 2016.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρουν οι βουλευτές, η «Rheinmetall» κάνει λόγο για την επίτευξη μιας σημαντικής παραγγελίας του εξωτερικού που αφορά πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, η οποία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη σε μεγάλου διαμετρήματος όπλα και πυρομαχικά.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προμηθειών, για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενέργησε η γερμανική Ομοσπονδιακή Διεύθυνση εξοπλισμού, πληροφορικής και υπηρεσιών υποστήριξης (BAAINBw) του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, παρέχοντας τεχνική «βοήθεια» με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας προμηθειών.

Με δεδομένο –όπως αναφέρουν- ότι η συμφωνία υπογράφηκε στα μέσα Αυγούστου, που η Βουλή είναι κλειστή λόγω θερινών διακοπών και η Γερμανία μέσω του ΤΧΣ, πιέζει για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές δαπανών μεγαλύτερη φορολόγηση κ.α. και ταυτόχρονα μια γερμανική εταιρεία προμηθεύει τον ελληνικό στρατό με πυρομαχικά αξίας 52 εκ. ευρώ και μάλιστα με «συνοπτικές διαδικασίες», οι 6 βουλευτές ζητούν απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Για ποιους λόγους δεν συζητήθηκε η σύμβαση αυτή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και όλη η διαδικασία έγινε κατά την περίοδο που η Βουλή ήταν κλειστή;
  • Έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων από το Υπουργείο χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί;
  • Πώς δικαιολογείται μια δαπάνη ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικό πρόγραμμα, ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο της δημοσιονομικής λιτότητας και των γενικότερων περικοπών;
  • Για ποιο λόγο το ελληνικό Υπουργείο παραχώρησε την έγκριση του τεχνικού σκέλους της σύμβασης στην γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία εξοπλισμών (BAAINBw), η οποία και είναι η αρμόδια για τον εξοπλισμό του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα η συμφωνία να επιτευχθεί με συνοπτικές διαδικασίες;

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των δικαστικών ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν παράνομες πληρωμές κατά την αγορά των αρμάτων Leopard», αναφέρουν.

By