Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΣΕΕ: Οι παραλίες κέρδισαν τις εκπτώσεις

«Το 40% των καταστημάτων της Αθήνας δεν άνοιξε την περασμένη Κυριακή 20 Ιουλίου»

thessaloniki_katastimata_kiriakes

Υποτονική ήταν η κίνηση στα καταστήματα που λειτούργησαν την περασμένη Κυριακή 20 Ιουλίου ενώ πολλά από αυτά «γύρισαν την πλάτη» στο νέο μέτρο και έμειναν κλειστά, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε η ΕΣΕΕ σε μία προσπάθεια να σφυγμομετρήσει την κίνηση στην αγορά.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική σε δομημένο ερωτηματολόγιο σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στις εμπορικές αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων σημαντικών περιφερειακών αγορών της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν.Ιωνία, Ν.Σμύρνη).

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή της επιχείρησης ήταν η εγκατάστασή της σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους στα κέντρα πόλεων.Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν άνοιξε καν το κατάστημα την Κυριακή. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40% με το ποσοστό για την Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 53%.

Για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με την πορεία του τζίρου και της κίνησης της επιχείρησης την Κυριακή, σε σύγκριση με τις άλλες Κυριακές.

Έτσι, ποσοστό 78% των επιχειρήσεων δεν έμεινε ικανοποιημένο αφού ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση τόσο με την Κυριακή 3 Νοεμβρίου όσο και με την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Το συμπέρασμα αυτό αν και μπορεί ως ένα βαθμό να αιτιολογηθεί λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με την προσδοκώμενη κατανάλωση από τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιχειρηματίες βαθμολόγησαν το μέτρο του κυριακάτικου ανοίγματος ελεύθερα από το 1 έως το 5 με βάση την αποτελεσματικότητά του, στην αύξηση του τζίρου της επιχείρησης συνολικά και όχι μόνο την Κυριακή.

Η απόλυτη πλειοψηφία κατατάσσει το μέτρο ως τελείως αναποτελεσματικό, ενώ οριακές και διάσπαρτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν από 3 έως 5.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απαντήσεις των εμπόρων αναφορικά με την αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης από το άνοιγμα της Κυριακής.

Το 64% επιβαρύνεται από το άνοιγμα ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό, το 36% δείχνει ότι κρίνει αμελητέα έως και μηδενική την επιβάρυνση.

Τέλος, στην πρόθεση πρόσληψης υπαλλήλου με αφορμή το άνοιγμα της επιχείρησης την Κυριακή, όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον. Δηλαδή, επιχειρήσεις οι οποίες ανοίγουν την Κυριακή, δεν προτίθεται να προσλάβουν υπάλληλο.

Το ποσοστό είναι συντριπτικό για να μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει και αποδυναμώνει πλήρως το επιχείρημα των υποστηρικτών του ανοίγματος περί αύξησης της απασχόλησης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι την προηγούμενη Κυριακή, οι παραλίες κέρδισαν τις εκπτώσεις, καθώς κατά γενική ομολογία η κίνηση στις περισσότερες αγορές ήταν υποτονική.

By