Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξέσπασμα Βενιζέλου: Εγώ αγωνίζομαι για την παράταξη, όχι για μένα

Αιχμές κατά Γιώργου Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη αλλά και στελεχών, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Δεν υπέγραψα για δάνεια, δεν διάλεξα τους Παπακωνσταντίνου, Διώτη και Μπίκα

benizelossinedrio

Ξέσπασε χθές στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιδρώντας έντονα τόσο στο θέμα της τροπολογίας που «καθάριζει» τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων όσο και για την στάση του Γιώργου Παπανδρέου στην προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα άσκησε έντονη κριτική και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για … επιλεκτική ευαισθησία στη υπεράσπιση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ζήτημα της τροπολογίας (που αθωώνει τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στο θέμα του δανεισμού των κομμάτων) έφερε στην συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος και είχε διαφωνήσει δημόσια. Προκάλεσε όμως την εντονότατη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Εγώ δεν έχω υπογράψει τίποτε» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ε.Βενιζέλος τονίζοντας πως η ιστορία αυτή «αφορά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τους προέδρους και τους γενικούς διευθυντές». Η συγκεκριμένη αναφορά εκτιμάται ότι είναι «μπηχτή» τόσο για τους Κ.Σημίτη και Γ.Παπανδρέου όσο και τους προέδρους της Ν.Δ Α.Σαμαρά και Κ.Καραμανλή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος – σύμφωνα με πληροφορίες- δεν δίστασε να κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις από την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της κλήσης του στην προανακριτική επιτροπή. Φέρεται να δήλωσε πως «αν με είχε πάρει τηλέφωνο θα τον συμβούλευα να καταθέσει ο ίδιος χωρίς υπόμνημα».Μάλιστα υπενθύμισε με νόημα ότι έχει εμπλακεί στην διαδικασία της εξεταστικής δίχως να έχει καμία ευθύνη για τους Μπίκα, Παπακωνσταντίνου και Διώτη τους οποίους ουδέποτε επέλεξε για συνεργάτες του σημειώνοντας πως «αγωνίζομαι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια» και «το κάνω για την παράταξη όχι για μένα». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα αναφέρθηκε και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε δημόσιες δηλώσεις και στα διαδικτυακά μέσα σχετικά με την κατάθεση του Γιώργου Παπανδρέου στην προανακριτική σημειώνοντας πως «δεν είδα κανένα να με υπερασπίζεται» όταν δέχθηκε επίθεση στην επιτροπή από τους Η. Κασιδιάρη και Ζ. Κωνσταντοπούλου. Επισήμανε μάλιστα ότι

Κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο οργάνων υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τις επικείμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να διαφώνησε με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για το θέμα.

Θα συμμετέχουμε με τα «καλύτερα στελέχη» στην κυβέρνηση

Οσον αφορά την πολιτική ομιλία το προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναγγέλλοντας για μία ακόμη φορά την αναβάθμιση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση

Όπως δήλωσε «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι ένα θετικό γεγονός. Έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα και η εκτίμησή μας δεν είναι θριαμβολογική, είναι ρεαλιστική, είναι έντιμη. Δεν σώσαμε τη χώρα για μια ακόμη φορά. Η χώρα θα σωθεί όταν οι πολίτες θα νιώσουν ότι σώζονται, θα νιώσουν ασφαλείς, θα νιώσουν ότι έχει φύγει από πάνω τους η δραματική αυτή πίεση της κρίσης, που μεταφράζεται σε ύφεση, κυρίως σε ανεργία, σε διάψευση προσδοκιών και φυσικά σε αβεβαιότητα. Είναι προφανές ότι δεν γίνεται κάθε επίσκεψη της τρόικας να μετατρέπεται σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης και να δημιουργείται η αίσθηση της καθολικής εκκρεμότητας και η εντύπωση μιας ενδεχόμενης ελληνικής ασυνέπειας».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «χωρίς την δική μας προσπάθεια δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια ευρύτερα αποδεκτή ρύθμιση και για το ειδικό τέλος ακινήτων που μετασχηματίζεται τώρα σε ενιαίο φόρο ακινήτων και μάλιστα από το 2014 παύει πια να εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αλλά δεν θα μπορούσε να βρεθεί και η τελική λύση για τα ακανθώδη ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που η κοινωνία απαιτεί». Παράλληλα επανέφερε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας τονίζοντας ότι «την κοινωνική συνοχή τη διασφαλίζει κανείς μόνο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που έχουμε προτείνει για τους απόλυτα ανέργους».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε και αναφορά στον επικείμενο ανασχηματισμό σημειώνοντας πως «είναι απολύτως αναγκαία η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων» και τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής στην κυβέρνηση με περισσότερα στελέχη αφού «έχουμε την εθνική υποχρέωση να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα στελέχη που διαθέτουμε ως χώρα ή ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Αιτιολογώντας μάλιστα το γιατί αυτό δεν έγινε εξαρχής σημείωσε πως «τον Ιούνιο είχαμε κάνει μια επιλογή γιατί έπρεπε να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό».

Στο επίκεντρο της κριτικής του Ευάγγελου Βενιζέλου βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε οτι «θεωρώ ότι όλα στην Ευρώπη, από την Κύπρο μέχρι το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, δείχνουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Υπάρχει η καθαρότητα της λύσης που λέει «εκτός ευρώ, εκτός Ευρώπης». Αλλά αυτή είναι μια αντίφαση που διαπερνά το ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια αντίφαση που διαπερνά και άλλα πολιτικά κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.  Πρέπει αυτή η αντίφαση να λυθεί. Λοιπόν, η αντίφαση αυτή δε λύνεται μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες του τύπου «ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες», ούτε μέσα από τερατογενέσεις όπως είναι η σύμπτωση επί των τακτικών χειρισμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Προκαταρκτικής  Εξέτασης για την υπόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου. Διότι εκεί πια, η αδιέξοδη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατραπεί σε γραφική εμπάθεια η οποία τελικώς προσφέρει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή».

By