Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωκοινοβούλιο κατά Βρετανίας για την ελεύθερη διακίνηση

Θεμελιώδες δικαίωμα η ελεύθερη μετακίνηση διαμηνύουν οι ευρωβουλευτές στη βρετανική κυβέρνηση, που ζητά περιστολή της ελεύθερης μετακίνησης

martin_schultz650

Μετά την κόντρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Γερμανία για τα κοινωνικά επιδόματα ήρθε η σειρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τα βάλει με το Λονδίνο. «Δεν διαπραγματευόμαστε την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο, το οποίο ζητά περιστολή της ελεύθερης μετακίνησης, με φόντο το δικαίωμα Ρουμάνων και Βούλγαρων να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι παρ” όλο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις της Βρετανίας για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, «δεν τίθεται ζήτημα να συμφωνήσει το Ευρωκοινοβούλιο να ανοίξει ξανά το βιβλίο των κανόνων για την ελεύθερη μετακίνηση».

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και από εκεί να διαμορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική. «Εκεί που διαφέρουμε (σ.σ. με τους Βρετανούς πολιτικούς) είναι ότι θα ήθελα να δω τη Βρετανία να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από την ΕΕ, παρά με το ένα πόδι στην έξοδο διαφυγής».

«Όσον αφορά τη συζήτηση για την ελεύθερη μετακίνηση, αυτή δεν υπάρχει μόνο στην ΕΕ, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη. Η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση, όπως δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση η ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών ή κεφαλαίων» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι μία τέτοια αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ θα απαιτούσε «την ομόφωνη στήριξη και έγκριση όλων των κρατών-μελών».

Είπε ότι θα έπρεπε, επίσης, να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μπλόκαρε μια τέτοια αλλαγή. Οι δηλώσεις Σουλτς ήρθαν την ώρα που η Sunday Telegraph μετέδιδε ότι 95 βουλευτές των Εργατικών έγραψαν επιστολή στον Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας του να δοθεί η δύναμη στο βρετανικό Κοινοβούλιο να ασκεί βέτο στους νόμους της ΕΕ.

Οι προσπάθειες της Βρετανίας να περιοριστεί η μετακίνηση Βούλγαρων και Ρουμάνων εργατών οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι πως θα συρρεύσουν μετανάστες από τις δύο χώρες.

Πηγή: DW

(Visited 1 times, 1 visits today)
By