Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν η Ε.Ε. και ο Καναδάς

 μετά τις συνομιλίες που  πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς κατέληξαν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τις συνομιλίες, τις οποίες είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Η συμφωνία αυτή «ανοίγει μια νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, καθώς «προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ και στον Καναδά, αυξάνοντας την πρόσβαση στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και παρέχοντας νέες ευκαιρίες για τους ευρωπαίους επενδυτές» ανέφερε ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση.

Η συμφωνία «αυτή θα αποτελέσει τη βάση ώστε (οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις) να αποκτήσουν μια ισχυρή βάση για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη βορειοαμερικανική αγορά, προσφέροντας έναν καταλύτη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ ο Καναδάς ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ένωσης, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο μερών έφθασε τα 61,7 δισεκ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By