Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκός διχασμός για τη δασμολόγηση κινέζικων ηλιακών πάνελ

«Όχι» από 14 κράτη μέλη της Ευρώπης στην επιβολή δασμών για την εισαγωγή ηλιακών πάνελ από την Κίνα.

© FOSPHOTOS | Consilium of the EE
© FOSPHOTOS | Consilium of the EE

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που απέρριψαν την πρόταση των Βρυξελλών για δασμολόγηση των ηλιακών πάνελ που κατασκευάζονται στην Κίνα, ενώ Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν με την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την προσωρινή επιβολή φόρου 47%, κατά μέσο όρο, στα ηλιακά πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, με σκοπό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που απειλούνται με εξαφάνιση και καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του Πεκίνου λόγω χαμηλής τιμολόγησης και ενδεχόμενο αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Κατά την άποψή μας, τα μέτρα δεν είναι πλέον απαραίτητα και για αυτό η Γερμανία είπε όχι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ υποδεχόμενος στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, πριν από το γεύμα που ακολούθησε με τον Λι και Κινέζους και Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί , δήλωσε στο πρακτορείο AFP ότι 17 κράτη μέλη «έχουν βγει στην αντιπολίτευση».

«Ενόψει αυτής της σημαντικής αντιπολίτευσης, είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

*Πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By