Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευχαριστημένη η Ρωσία για τον νόμο περί αυτονομίας στην αν. Ουκρανία

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Flags of the European Union, Ukraine and Russia fly during the arrivals of leaders and delegations at an airport outside Minsk

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε την Τετάρτη σαν «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να χορηγήσει ειδικό καθεστώς τριετούς αυτονομίας στις δύο επαρχίες της Ουκρανίας στις οποίες έχει ξεσπάσει φιλορωσική εξέγερση.

Η Μόσχα προειδοποιεί ωστόσο ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να αλλάξει ριζικά ή να ακυρωθεί ο σχετικός νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε στο Κίεβο την Τρίτη, θα κλιμάκωνε την κρίση στην ανατολική Ουκρανία και θα υπονόμευε τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπρόσωπο της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, να κάνει την εξής δήλωση:

«Σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης» χαρακτήρισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους νόμους που χορηγούν μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες και αμνηστία στους αντάρτες.

Με την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αυτών των παραχωρήσεων προς τους αποσχιστές το Κίεβο «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του Μινσκ».

Οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ωστόσο ότι αναμένουν από τη Ρωσία και τους αποσχιστές να εφαρμόσουν, με τη σειρά τους, τους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Πρόκειται κυρίως «για την αποχώρηση από την Ουκρανία των παράνομων ένοπλων ομάδων, του στρατιωτικού εξοπλισμού, των μαχητών και των μισθοφόρων και την εφαρμογή ελέγχων στα ρωσοουκρανικά σύνορα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε..

Οι δύο νόμοι χορηγούν «ειδικό καθεστώς» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με διεξαγωγή εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ο δεύτερος παραχωρεί αμνηστία, υπό όρους, στους φιλορώσους αντάρτες.

By