Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευ. Βενιζέλος: «Να κάνουν τα Σκόπια βήματα»

Απευθυνόμενος  στον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι

venizelos-pasokA

Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια «να κάνουν βήματα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι, κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δηλώσεις και ενέργειες, όπως οι πρόσφατες του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στα Ηνωμένα Έθνη, δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

Για το θέμα της ονομασίας οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο να επεσήμανε στον κ. Πόποσκι ότι η χώρα του δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, ούτε από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ούτε από πουθενά αλλού, καθώς έχει εμπεδωθεί πλέον στη διεθνή κοινότητα ότι οι ιθύνοντες στα Σκόπια είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν με καλή πίστη και με διάθεση συμβιβασμού στα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιλυθεί η διαφορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ομόλογό του ότι σημασία έχει τώρα να γίνει η νέα συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, μετά την αναβολή που είχαν ζητήσει οι Σκοπιανοί, επειδή ο νέος διαπραγματευτής τους θα είναι ο πρεσβευτής τους στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Ποπόσκι ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να επιβεβαιώσει τη θετική θέση της Ελλάδας για τη διασύνδεση του αγωγού TAP με το δίκτυο της χώρας του.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι οι δυο χώρες μπορούν να προχωρήσουν, ανεξαρτήτως της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, όσον αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων, σημειώνοντας επίσης ότι θα γίνουν επαφές σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτή η συνεργασία, όπως είπε, θα ενισχύει και την προοπτική του TAP.

 

By