Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευ. Βενιζέλος: «Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται μέσα στη φωτιά του πολέμου»

Συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη

benizelos

«Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται μέσα στη φωτιά του πολέμου. Έχουμε πολύ στενή επαφή, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στη Συρία και στο Λίβανο που είναι ουσιαστικά η δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως,  «Το μεγάλο μας θέμα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των χριστιανικών μνημείων. Χωρίς το χριστιανικό στοιχείο δεν υπάρχει το Λεβάντε, δεν υπάρχει η παραδοσιακή Μέση Ανατολή, η δε φυγή των χριστιανών από την περιοχή αυτή ενισχύει τον φονταμενταλισμό και κάθε εξτρεμιστικό στοιχείο».

«Ο ρόλος του Πατριαρχείου Αντιοχείας όπως και των άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή είναι καθοριστικός και αναλαμβάνουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες διεθνούς χαρακτήρα με επίκεντρο ακριβώς την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των μνημείων. Συνεργαζόμαστε, φυσικά, πολύ στενά με όλες τις χώρες τις περιοχής, μετέχουμε σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις και είμαστε σε πολύ στενή επαφή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «Με τον Πατριάρχη Αντιοχείας συζητήσαμε και για πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πολιτικού και εκκλησιαστικού χαρακτήρα και το Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων, τα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν τη στιγμή αυτή ανοικτά».

By