Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εφιάλτης στο Λονδίνο….48 ώρες χωρίς μετρό

Με την χαρακτηριστική ψυχραιμία τους θα πρέπει να οπλιστούν οι Λονδρέζοι καθώς το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας θα κλείσει λόγω κινητοποιήσεις των εργαζομένων

london

Οι κάτοικοι του Λονδίνου αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι εκ νέου με σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις τους και καθυστερήσεις στο μετρό από τη Δευτέρα και για 48 ώρες, λόγω της νέας απεργίας η οποία κηρύχθηκε για να καταγγελθεί η κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Transport for London, η οποία διαχειρίζεται το περίφημο Tube της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το συνδικάτο RMT (σωματείο εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, στη ναυτιλία και τις μεταφορές) κήρυξε τη νέα κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση 960 θέσεων εργασίας στα εκδοτήρια εισιτηρίων των σταθμών.

Τον Φεβρουάριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αντιμετώπισαν δυσκολίες καθώς δεκάδες σταθμοί του υπογείου σιδηροδρόμου του Λονδίνου παρέμειναν κλειστοί, αφού υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στις οκτώ από τις ένδεκα γραμμές, ενώ προκλήθηκε τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Ο εκσυγχρονισμός απαιτεί απολύσεις

Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει ανακοινώσει ένα ευρύ σχέδιο εκσυγχρονισμού του μετρό που συμπεριλαμβάνει την πλήρη αυτοματοποίηση των εκδοτηρίων των εισιτηρίων, επέκρινε έντονα την απόφαση του συνδικάτου να κηρύξει νέα απεργία.

Ερωτηθείς από το BBC του Λονδίνου σχετικά με μια προεκλογική του υπόσχεση ότι δεν θα έκλειναν τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο μετρό, ο Τζόνσον απάντησε: «Αυτό ήταν έξι χρόνια πριν, όταν ακόμη δεν είχε εφευρεθεί το iPhone. Έκτοτε η τεχνολογία εξελίχθηκε και όλο και λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Τα πράγματα προχωρούν, για τ” όνομα του Θεού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο των εκδοτηρίων των εισιτηρίων θα επιτρέψει την εξοικονόμηση 50 εκατ. λιρών κατ” έτος.

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Η απεργία είχε διακοπεί μετά από μια ανακοίνωση του RMT ότι έλαβε «προτάσεις οι οποίες σταματούν το σχέδιο κατάργησης θέσεων» εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν έκτοτε αλλά δεν βρέθηκε λύση.

Ελλείψει μιας λύσης της ύστατης ώρας στις διαπραγματεύσεις οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να απεργήσουν από τη Δευτέρα το βράδυ στις 21:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) και για 48 ώρες, πριν η λειτουργία του μετρό αποκατασταθεί πλήρως το πρωί της Πέμπτης.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαι αισιόδοξος διότι (οι διαπραγματευτές του RMT) δεν έχουν αντιδράσει παρά το γεγονός ότι βελτιώσαμε τις προτάσεις μας», δήλωσε στο BBC ο Μάικ Μπράουν, ο διευθυντής του μετρό.

london1

Εκδοτήρια μόνο σε κεντρικούς σταθμούς

Ο Μπράουν έχει πει ότι δεν προτίθεται πλέον να κλείσει όλα τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και ότι θα ανοίξουν γραφεία πληροφόρησης του επιβατικού κοινού σε ορισμένους μεγάλους σταθμούς όπως αυτοί του Γιούστον, του Ουότερλου ή της Βικτορίας.
Το συνδικάτο έχει διαμηνύσει ότι σχεδιάζει άλλη μια τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα 5η Μαΐου.

Το μετρό του Λονδίνου, το παλαιότερο στον κόσμο, εξυπηρετεί τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Σύμφωνα με το BBC ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε την απεργιακή κινητοποίηση, την οποία χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», αφού «θα πλήξει εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την πρωτεύουσα και θα προκαλέσει χάος για τις επιχειρήσεις», σε ένα μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του RMT, Μικ Κας, ο οποίος δήλωσε πως αντί ο πρωθυπουργός «να επιτίθεται στους εργαζόμενους στο Tube που μάχονται για να προασπίσουν δουλειές και την (εργασιακή τους) ασφάλεια ο Ντέιβιντ Κάμερον θα έπρεπε να ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει γιατί αθετεί την υπόσχεσή του στους Λονδρέζους ότι τα εκδοτήρια εισιτηρίων δεν θα έκλειναν».

By