Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εύσημα από τον Ολάντ στο Κόκκινο Στρατό

Σήμερα υποκλινόμαστε στα θύματα του ναζισμού, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και τις μάχες που έδωσε κατά της ναζιστικής Γερμανίας εξήρε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επέτειο των 70 ετών από την απόβαση της Νορμανδίας.

«Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση» στην νίκη των συμμάχων.

«Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος των Γερμανών, θύματα και αυτοί του Ναζισμού, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο ο οποίος δεν ήταν δικός τους, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είναι δικός τους», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του ναζισμού», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών για τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την απόβαση στην Νορμανδία θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και «εκεί όπου απειλείται να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι ώστε μια σύγκρουση να μην γενικευτεί σε έναν πόλεμο».

Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένα την κρίση στην Ουκρανία.

By