Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ε.Βενιζέλος: «Ερασιτεχνική» η προσέγγιση της Ευρωζώνης στο πρόβλημα της Κυπρου

Στήριξε τις αποφάσεις της Κύπρου ασκώντας έντονη κριτική σε Ευρώπη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Session of the Central Political Committee of PASOK / Συνεδρίαση της κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚΣτήριξη στις αποφάσεις της Κύπρου, κριτική στην Ευρώπη αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την σημερινή παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην απόφαση απόρριψης των προτάσεων του Eurogroup τόνισε ότι ήταν “ επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων, ενόψει όλων αυτών η αντίδραση των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων και η ουσιαστικά ομόφωνη καταψήφιση του σχεδίου από την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ο Ε.Βενιζέλος άσκησε εντονότατη κριτική στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως  «τα προγράμματα στήριξης που αποφασίζει η Ευρωζώνη, συνήθως με καθυστέρηση, είναι προγράμματα στήριξης και τιμωρίας. Έχουν έντονα δήθεν παιδαγωγικά χαρακτηριστικά που είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μυωπικά. Δε λαμβάνουν υπ” όψιν ούτε τις αναπτυξιακές, ούτε τις κοινωνικές, ούτε, στην περίπτωση της Κύπρου, τις διεθνοπολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις της κρίσης». Συνέχισε επισημαίνοντας πως » η επιμονή της Ευρωζώνης στη συμμετοχή των καταθετών και μάλιστα των καταθετών που έχουν και καταθέσεις μικρότερες των 100.000, δεν οφείλεται σε λόγους δημοσιονομικούς. Τα μεγέθη είναι πάρα πολύ μικρά, είναι αστείο ν’ αποδεχθούμε ότι το κριτήριο είναι δημοσιονομικό ή μακροοικονομικό». Όπως επισήμανε στην συνέχεια «στην πραγματικότητα η απόφαση της Ευρωζώνης αφορά στο χτύπημα ενός οικονομικού μοντέλου. Ενός οικονομικού μοντέλου που έχει ανθίσει στην Κύπρο, που βασίζεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ. Υπερβαίνει 6 φορές το ΑΕΠ ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο. Είναι όμως άδικο και ανακριβές να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε στην Ευρωζώνη ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, πρωτίστως στην Κύπρο, πρώτη φορά στην Κύπρο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές διαστάσεις του θέματος τονίζοντας ότι «»η ευρωπαϊκή Κύπρος είναι τεραστίων διαστάσεων πλεονέκτημα για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητάς της με όλες τις εστίες της παγκόσμιας κρίσης: με το Μεσανατολικό, με τη Συρία, με τις εξελίξεις στο Ιράν, με όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που  μας ενδιαφέρει. Πώς μπορεί να είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ; Πώς μπορεί να ασχολούμαστε με τη παρουσία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο και να μην μας ενδιαφέρει ως Ευρωπαίους το τι γίνεται με την Τουρκία; Αυτό το εξαιρετικά σημαντικό γεωπολιτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, δεν το αντιλήφθηκε το Eurogroup.Τέτοια μυωπία και τέτοια ανιστόρητη προσέγγιση, σχεδόν παιδαριώδης και ερασιτεχνική!»

Τέλος ο Ε.Βενιζέλος άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «είναι προκλητική και αστεία η στάση της ηγεσίας τους ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρεται για την απόφαση του Eurogroup να επιβάλλει κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο, όταν επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ξέρετε, προεκλογικά, είχαν αναπτύξει διάφορες ιδέες για αναγκαστικό δάνειο που θα συνάψουν όλοι οι καταθέτες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, ή για την αναγκαστική αξιοποίηση όλων των καταθέσεων για σκοπούς δημόσιους και όχι με τραπεζικά κριτήρια». Κατέληξε αναφέροντας πως «δεν είναι να κάνεις από την Ελλάδα φτηνά δημαγωγικά παιχνίδια στις πλάτες του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας. Πατριωτισμός είναι να λες την αλήθεια, να καταλαβαίνεις τους διεθνείς συσχετισμούς και να είσαι έτοιμος να πάρεις δύσκολες αποφάσεις»

By