Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ε.Ε – Φαρμακοβιομηχανίες: Διαθέτουν 280 εκατ. ευρώ για εμβόλια κατά του Έμπολα

Με την μερίδα του λέοντος από το ποσό να προορίζεται για τις δοκιμές και την παρασκευή εμβολίων

ebola

Η Ε.Ε και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να επενδύσουν 280 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, με την μερίδα του λέοντος από το ποσό να προορίζεται για τις δοκιμές και την παρασκευή εμβολίων.

Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί σε έργα που υποστηρίζονται από την Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα (ΠΚΦ), μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συγχρηματοδοτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαρμακοβιομηχανίες.

Στις 22 Οκτωβρίου, το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι εκκρεμούσε η έγκριση για επένδυση που επρόκειτο να κάνει η ΠΚΦ, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις σχετικά με τους πόρους που απαιτούνται για διάφορα προγράμματα και το ποσό έχει εγκριθεί.

Το τελικό έγγραφο ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται για τη χορήγηση 140 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό πρόκειται να καταβάλουν οι εταιρείες φαρμάκων σε είδος — εργατοώρες, αγαθά και υπηρεσίες.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην εξεύρεση θεραπείας του Έμπολα. Πιστεύουμε σε αυτό και το υποστηρίζουμε σθεναρά, ενισχύοντας τις έρευνες της ΕΕ για τον Έμπολα με επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Κάρλος Μοέδας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας.

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι αυξάνονται οι προσπάθειες για την παρέμβαση, κυρίως την αποστολή εμβολίων το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο το χειρότερο ξέσπασμα του ιού στην ιστορία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του θανατηφόρου ιού, όμως οι ειδικοί εικάζουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι βαρύτερος.

Δύο φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει εμβόλια για τον Έμπολα, η GlaxoSmithKline και η NewLink Genetics, βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η Johnson & Johnson πρόκειται να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές τον Ιανουάριο. Οι τρεις κορυφαίες εταιρείες ευελπιστούν πως θα είναι σε θέση μέσα στο 2015 να διαθέσουν εκατομμύρια εμβόλια.

By