Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ζητούμενο η ρευστότητα

Εφόσον οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα αποτελέσουν σίγουρα σημάδι αλλαγής της εικόνας τουλάχιστον όσο αφορά στην παροχή ρευστότητας

trapezes

Ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζουν αναλυτές της αγοράς και επενδυτές την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας και εν συνεχεία της Eurobank να αναζητήσουν στην αγορά τις κεφαλαιακές «ενέσεις» ενίσχυσης, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από τα στρες τεστ.

Σήμερα αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, να αποφασίσει για τους βασικούς όρους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όρισε χθες την ελάχιστη τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αναμένεται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και των δύο συστηματικών τραπεζών να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου.

Ειδικά για την ΕΤΕ η απόφαση να απευθυνθεί στην αγορά, αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις αρχικές αποφάσεις, για κάλυψη εκ των έσω των αναγκών που προκύπτουν, καθώς η αλλαγή του κλίματος στην αγορά αλλά και η επιστροφή της χώρας με την έκδοση ομολόγων, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, άλλαξε το σχεδιασμό της τράπεζας.

Εφόσον οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα αποτελέσουν σίγουρα σημάδι αλλαγής της εικόνας τουλάχιστον όσο αφορά στην παροχή ρευστότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά από άλλες εισηγμένες εταιρίες, οι οποίες σχεδιάζουν έκδοση ομολογιακών δανείων. Ήδη σε διαδικασία ομολογιακών εκδόσεων φαίνεται πως είναι η ΔΕΗ και ο Μυτιληναίος.

Δεδομένου μάλιστα ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων, κινήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, τότε μπορούν να ελπίζουν σε εκδόσεις με εξίσου καλά επιτόκια, τα οποία πέρυσι βρισκόντουσαν κοντά στο 9% και τώρα έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 6%.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι αν η αγορά «αντέχει» να στηρίξει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, ζητώντας κεφάλαια ίσως και πολύ πάνω από 3 δισ ευρώ, αλλά και των εταιριών που σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις. Ειδικά όταν αυτές έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, οι οποίες εξασφάλισαν κεφάλαια ύψους 3 δισ ευρώ.

Η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο στο κλίμα εμπιστοσύνης που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά και οικονομία το επόμενο διάστημα, με δράσεις που θα αποδεικνύουν ότι στόχος δεν είναι μόνο η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή και η επίτευξη των στόχων που θέτει το μνημόνιο, αλλά η αλλαγή σελίδας.

Και αυτή η αλλαγή σελίδας μπορεί να έρθει μόνο με μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά και την εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο και πλέει σε πιο ήρεμα νερά.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το εσωτερικό, αλλά και με το εξωτερικό και κυρίως τις εμπρηστικές δηλώσεις που συνεχίζουν να κάνουν οι εταίροι- δανειστές της χώρας.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By