Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρονικά και αυθημερόν η αδειοδότηση επιχειρήσεων

Ριζοσπαστικές αλλαγές για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων εξαγγέλθηκαν για άλλη μία φορά…

xatzidakis in«Αυτό το πράγμα με τη γραφειοκρατία, δεν πάει άλλο! Έχουμε τη βούληση να έρθουν τα πάνω-κάτω στις αδειοδοτήσεις», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το Νέο Στρατηγικό Πλαίσιο Απλοποίησης της Αδειοδότησης των Επιχειρήσεων σε συνέντευξη τύπου.

Το Σχέδιο Μεταρρύθμισης αφορά κάθε τύπο άδειας όπως εγκατάστασης, λειτουργίας, ίδρυση επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, ειδικές άδειες, βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες λιμενικά, συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών και επιχειρηματικά πάρκα.

Με το νέο πλαίσιο εισάγονται πέντε τομές: 

1.Καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με αυτοσυμμόρφωση, πιστοποίηση τρίτου (outsourcing) και εργαλεία αγοράς

2.Μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο παροχής της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της εκάστοτε δραστηριότητας Δεν θα εξετάζονται πλέον χαρτιά πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά εγκαταστάσεις εν λειτουργία.

3.Οι έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές οργάνωσης.

4.Εγκαθίδρυση κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας . Θα έχει την μορφή portal και θα ιχνηλατεί κάθε περίπτωση ώστε να ελέγχεται πού λειτουργεί καλά το σύστημα και που όχι

«Στόχος μας είναι με το νέο σύστημα, η αδειοδότηση σε πολλές δραστηριότητες, να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Το σχέδιο θα βασιστεί σε ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου και σε σαφείς, αυστηρές ποινές για όσους δεν τηρούν τις προδιαγραφές», δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Ξέρουμε πως πολλοί θα αντιδράσουν γιατί θα στερηθούν τη γραφειοκρατική εξουσία και -γιατί να το κρύψουμε;- έσοδα από τη διαφθορά.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι του σχεδίου προηγήθηκε η εκπόνηση από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος με πόρους ΕΣΠΑ μίας μελέτης 780 σελίδων, η οποία ανέδειξε τα εξής προβλήματα:

1.Η γραφειοκρατία είναι ο κυριότερος λόγος αποτροπής ξένων επενδύσεων στη χώρα.

2.Η πολύπλοκη νομοθεσία, καθώς υπάρχουν 47 νόμοι, 11 Προεδρικά  Διατάγματα, 19 Υπουργικές  Αποφάσεις, 14 Βασιλικά, Υγειονομικά & Πολεοδομικά Διατάγματα και 115 ρυθμίσεις.

3. Η διαφθορά, η οποία προκύπτει και λόγω της υποχρεωτικής επαφής με πολλές αρμόδιες διοικητικές αρχές

4. Η περιορισμένη χρήση της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στο δημόσιο

5. Το αποσπασματικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο αδειοδότησης

«Όλα τα παραπάνω προβλήματα, μεταφράζονται σε χρονικές καθυστερήσεις, σε σημαντικό διοικητικό κόστος ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Για παράδειγμα μία νέα βιομηχανία θα έπρεπε να λαμβάνει άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (κατηγορίας Α2) σε 82 μέρες και σήμερα χρειάζονται 368 ημέρες», ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει το «κόστος ευκαιρίας» δηλαδή το πόσο μειώνεται το κέρδος που θα μπορούσε άμεσα να αποφέρει μία επένδυση,εξαιτίας του πλαισίου και ανέφερε για παράδειγμα ότι μια επένδυση τροφίμων 2,5 εκ, ευρώ, που θεωρητικώς θα έπρεπε να έχει κόστος ευκαιρίας 37.500,τελικά, λόγω καθυστερήσεων,επιβαρύνεται,με 63.500 ευρώ.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By