Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηλεκτρονικό εμφύτευμα για την καταπολέμηση της επιληψίας

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Lancet Neurology.

epilipsiaΣύμφωνα με έρευνα επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Lancet Neurology ηλεκτρονικό εμφύτευμα στον εγκέφαλο, ενδέχεται να προβλέπει τις επιληπτικές κρίσεις, εντοπίζοντας τα εγκεφαλικά σήματα που εκπέμπονται λίγα λεπτά πριν την κρίση. Η συσκευή θα εκτιμά εάν υπάρχει μικρός ή μεγαλύτερος κίνδυνος κρίσης, ανάλογα με το επίπεδο της καταγραφόμενης δραστηριότητας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης έκαναν επί τέσσερις μήνες δοκιμές σε 15 ασθενείς ηλικίας 20 έως 62 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν από δύο έως 12 κρίσεις το μήνα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμφύτευμα δουλεύει σε ορισμένους ασθενείς αλλά όχι σε όλους και για το λόγο αυτό θεωρείται πρόωρο να εκτιμηθεί ότι είναι έτοιμο για χρήση.

Το εμφύτευμα συλλαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από την επιφάνεια του εγκεφάλου και μέσω συρμάτων, τα στέλνει σε ένα άλλο εμφύτευμα στο στήθος. Από εκεί τα στοιχεία αποστέλλονται ασύρματα σε μια φορητή συσκευή, η οποία και επεξεργάζεται τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης. Ένα λαμπάκι ανάβει και, ανάλογα με το χρώμα του, δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο εκτιμώμενος κίνδυνος κρίσης.

Από τους 15 ασθενείς, μόνο στους οκτώ κατέστη δυνατό να λειτουργήσει πλήρως η συσκευή και σε αυτούς η πρόβλεψη των επιληπτικών κρίσεων είχε επιτυχία σε ποσοστό 56% έως 100%. Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, η συσκευή θα μπορούσε με τις κατάλληλες βελτιώσεις να εξαλείψει την απρόβλεπτη φύση της επιληψίας, παρέχοντας προειδοποίηση πολλά λεπτά ή ακόμα και ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κρίσης.

Για «σημαντικό ορόσημο» στη θεραπεία της επιληψίας έκαναν λόγο επιστήμονες και οργανώσεις καταπολέμησης της νόσου, αν και επεσήμαναν πως οι δοκιμές έγιναν σε μικρό δείγμα ασθενών, συνεπώς θα πρέπει να επεκταθούν στο μέλλον.  Η επιληψία, δεύτερη σε συχνότητα νευρολογική πάθηση μετά τα εγκεφαλικά, απαντάται σε περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν χρόνια επιληψία ενώ έως και το 10% μπορεί να υποστούν έστω μία επιληπτική κρίση στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι κρίσεις έχουν ως συνέπεια τους αθέλητους σπασμούς του ασθενή και μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς από πτώση, εγκαύματα ή πνιγμό. Το 40% περίπου των ασθενών δεν καταφέρνει να ελέγξει τις κρίσεις με τα υπάρχοντα φάρμακα καθώς  χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να δράσουν και συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα μετά το ξεκίνημα της κρίσης.

By