Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Αναβολή πυραυλικής δοκιμής

Copyright: KCNA news agency
Copyright: KCNA news agency

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναβάλουν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα πυραυλική δοκιμή, ώστε «να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή εσφαλμένος υπολογισμός», λόγω της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και των απειλών της Β. Κορέας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, αποφάσισε την αναβολή αυτή για να αποφύγει η δοκιμή «να θεωρηθεί ότι επιδεινώνει την κρίση με την Βόρεια Κορέα», δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την πιθανότητα μιας λανθασμένης ερμηνείας ή εκμετάλλευσης», είπε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες «στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων για να διασφαλίσουν ένα σίγουρο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό οπλοστάσιο».

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει την απόφαση αναβολής «συνετή και σοφή»  επισημαίνοντας πως η δοκιμή αυτή έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει καμιά σχέση με την Βόρεια Κορέα.

Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ανέβαλαν προγραμματισμένη στρατιωτική συνάντηση για τις 16 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, μετά από αίτημα της Σεούλ, λόγω της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με νοτιοκορεάτη αξιωματούχο. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Τζουνγκ Σέουνγκ-Τζο θα συζητούσαν την κοινή τους πολιτική απέναντι στην Βόρεια Κορέα και άλλα θέματα, στην ετήσια συνάντησή τους.

«Η απόφαση να αναβληθεί η συνάντηση ελήφθη λόγω της ειδικής κατάστασης της εθνικής μας ασφάλειας», επισήμανε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου. Η Νότια Κορέα ανησυχεί για πιθανή βορειοκορεατική πρόκληση όταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της δεν θα βρίσκεται στη χώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Η Β. Κορέα, που εγκατέστησε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και απειλεί να πλήξει αμερικανικούς στόχους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ από τις 10 Απριλίου,

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ για την Βόρεια Κορέα.

Στο μεταξύ, μέχρι και σήμερα είναι σε ισχύ η απαγόρευση πρόσβασης στην βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By