Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: «Αντιπαραγωγικές οι περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν»

Θα πρέπει να δοθεί χρόνος στο Ιράν ώστε να απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα

iran-purinika-arak

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πρέπει να δοθεί παραπάνω χρόνος στο Ιράν ώστε να απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι το να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ιρανούς θα ήταν αντιπαραγωγικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ έκανε τις δηλώσεις αφότου το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) ανακοίνωσαν ότι οι συνομιλίες θα παραταθούν για επτά επιπλέον μήνες, μέχρι το καλοκαίρι του 2015, με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Ο πρόεδρος έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι το να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι καλύτερο από το να καταλήξουμε σε μία κακή συμφωνία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, η οποία επιτρέπει να δώσουμε στο καθεστώς της Τεχεράνης περισσότερο χρόνο προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να εφαρμόσει ένα πρωτόκολλο με στόχο να συνεχίσει να διαβεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα για τη συμμόρφωσή του στις συμφωνίες», αυτές που έχουν ήδη επιτευχθεί και αυτές που τελούν υπό διαπραγμάτευση, ανέφερε ο Έρνεστ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα σήμερα τρεις γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έχουν μεγάλη επιρροή, υποστήριξαν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν θα έπρεπε να συνοδευτεί από την επιβολή νέων κυρώσεων και την προϋπόθεση ότι η όποια τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Οι 3 γερουσιαστές –ο Τζον Μακέιν, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ και η Κέλι Άγιοτ– επισήμαναν σε μια ανακοίνωσή τους ότι θεωρούν προβληματική την επιμονή του Ιράν να διαθέτει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και προειδοποίησαν ότι μία «κακή συμφωνία» με το Ιράν θα οδηγούσε σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

By