Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα έγγραφα του Σνόουντεν

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ βρίσκεται στη Βραζιλία καθώς φοβάται τη σύλληψή του

snowden1Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη στον δημοσιογράφο ο οποίος έφερε στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα που του παρέδωσε ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

«Εκτός και αν λάβω πληροφορίες τις οποίες δεν γνώριζα μέχρι τώρα, αυτό που είπα στην κατάθεσή μου στο Κογκρέσο είναι ότι κανένας δημοσιογράφος που ασκεί πραγματική δημοσιογραφική πρακτική δεν θα διωχθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο Χόλντερ σε συνέντευξή του στην «Washington Post», αναφέροντας ότι δεν είναι σίγουρος πως υπάρχει νομική βάση για την ποινική δίωξή του.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, Αμερικανός που ζει στη Βραζιλία καθώς φοβάται πως θα συλληφθεί και θα διωχθεί ποινικά εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ έγραψε πολλά άρθρα βασισμένος στα έγγραφα που έλαβε από τον Σνόουντεν.

Παρά τις δηλώσεις του Χόλντερ παραμένει επιφυλακτικός και θα κινηθεί βάσει των όσων τον συμβουλεύσει ο δικηγόρος του. «Είναι ένα θετικό βήμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι η δημοσιογραφία δεν είναι και δεν θα έπρεπε να συνιστά έγκλημα στις ΗΠΑ, όμως έχοντας υπόψη προηγούμενες, ουδόλως κολακευτικές πρακτικές αυτής της κυβέρνησης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, θα συμβουλευτώ τον δικηγόρο μου για να δω αν μπορώ ή όχι να εμπιστευτώ αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε στην Washington Post.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By