Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν τη Ρωσία

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη

crimea600_030314

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Κάθριν Άστον επίσης είπε ότι θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας μια κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Την πραγματοποίηση της Συνόδου για την προσεχή Πέμπτη, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ προειδοποιεί τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες»

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να εξετάσουν τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε μια ανακοίνωση η οποία συμφωνήθηκε να εκδοθεί στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρεται ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία». Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται πως η Ένωση «θα εξετάσει πιθανά στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Μόσχας, όπως είπε ο διπλωμάτης αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αν αληθεύουν οι πληροφορίες περί τελεσιγράφου της Ρωσίας πρόκειται για «σοβαρή κλιμάκωση»

Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, έκρινε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Χάκι σε δημοσιογράφους.

By