Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Καταδίκη της επίθεσης στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ukraine-protests

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο και κάλεσαν τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τη Σύμβαση της Βιένης, βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένες να εγγυώνται την ασφάλεια των κτιρίων των διπλωματικών αποστολών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ουκρανό πρωθυπουργό για το θάνατο των 49 ανθρώπων μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από αντιαεροπορικό πύραυλο φιλορώσων αυτονομιστών. «Δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το πλήθος βαρέων όπλων που διακινούνται και για τους ενόπλους που διασχίζουν τα σύνορα ερχόμενοι από τη Ρωσία. Ο Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές και στον ρώσο ομόλογό του και κάλεσε τη Μόσχα να εργαστεί για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρωσία προειδοποίησε τη Ρωσία «υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ και των εταίρων της G7 να “αυξήσουν το κόστος» που η Μόσχα μπορεί να αντιμετωπίσει, αν δεν φροντίσει να σταματήσει η διακίνηση όπλων κατά μήκος των συνόρων και δεν διακόψει τις σχέσεις με τους αυτονομιστές», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τζον Κέρι με τον ουκρανό πρωθυπουργό.

By