Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικανών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι ενδιάμεσες εκλογές γίνονται για ανανέωση εδρών της Γερουσίας και αντικατάσταση της Βουλής των Αντιπροσώπων

obama-museum-dedication-videoSixteenByNine600

Οι δημοσκοπήσεις για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη δείχνουν νίκη των ρεπουμπλικανών. Στις εκλογές αυτές θα ανανεωθούν οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και όλες (435) οι έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη έδειξε ότι το 46% των Αμερικανών θα ψήφιζε τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για τη Γερουσία και μόνο το 33% θα επέλεγε τους Δημοκρατικούς ενώ δύο στους δέκα (20%) παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι. Όσον αφορά στη Βουλή, οι μισοί ψηφοφόροι επιλέγουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το 44% το Δημοκρατικό.

Σημειώνεται ότι η δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό και έξι στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει περιορίσει τον ρόλο του και εμφανίζεται μόνο σε εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων και σε προεκλογικές εκδηλώσεις υποψηφίων για τη θέση του κυβερνήτη, αποκλειστικά σε Πολιτείες όπου η νίκη του Δημοκρατικού κόμματος θεωρείται βέβαιη.

Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος θα συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία στο Μέιν, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μίσιγκαν, το Κονέκτικατ και την Πενσιλβάνια. Στις εκλογές της Τρίτης θα αναδειχθούν επίσης 36 νέοι κυβερνήτες Πολιτειών.

Ωστόσο η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας, αφού στη Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ήδη την πλειοψηφία και αναμένεται να την διευρύνουν, μπορεί πάντως να μην λάβει τέλος στις 4 Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί στη Λουιζιάνα και την Τζόρτζια ενδέχεται να χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, ενώ στο Κάνσας και τη Νότια Ντακότα τα υψηλά ποσοστά δύο ανεξάρτητων υποψηφίων προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια νίκη του στη Γερουσία θα του έδινε τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα νομοσχέδια που θέλει να προωθήσει ο πρόεδρος Ομπάμα στα δύο τελευταία χρόνια του στην εξουσία.

Στην περίπτωση που τα δύο κόμματα έχουν ίσο αριθμό αντιπροσώπων στη Γερουσία (50-50), η καθοριστική ψήφος θα ανήκει στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν είναι πάντως απίθανο κάποιος εκλεγμένος γερουσιαστής να αλλάξει στρατόπεδο.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος του Μέιν Άνγκους Κινγκ, που κατεβαίνει στις εκλογές με τους Δημοκρατικούς, έχει ήδη δηλώσει ότι μπορεί να αλλάξει κόμμα μετά τις εκλογές εάν κρίνει ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας του.

By