Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ προς ΟΗΕ – Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν το Boeing

 «Το αεροσκάφος να κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος»

ohe

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε για «πλήρη και σαφή έρευνα» γύρω από τα αίτια συντριβής του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Πάουερ δήλωσε ότι είναι πιθανό «το αεροσκάφος να κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος… από περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία δρουν αυτονομιστές».

Πρόσθεσε, δε, ότι αν αποδειχθεί ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Boeing 777, τότε οι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα η Ρωσία να τους ενίσχυσε για να λειτουργήσουν το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα «Buk» που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, δηλώνοντας: «Η Ρωσία μπορεί να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία πρέπει να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο».

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν νεότερες κυρώσεις εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 298 θύματα του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, πύραυλος φιλορώσων αυτονομιστών φέρεται να κατέρριψε την πτήση MH17.

Σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε λίγη ώρα αναμένεται να κάνει δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο.

By