Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ηρωικό όχι» για ένα «τίμιο συμβιβασμό»

 Ξεκινά από σήμερα πολιτική διαπραγμάτευση ο Σαμαράς

fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis

«Ηρωικό όχι» σε νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεκινά κύκλο επαφών για πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου και ενώ ο χρόνος πια πιέζει, καθώς στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός, άρα μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ.Σαμαράς σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, και με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, με τους οποίους θα συζητήσει επισήμως την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ανεπισήμως τη συγκρότηση μίας «συμμαχίας του Νότου», καθώς στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα θέσει σε πολιτικό επίπεδο τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία για πολλά τετ α τετ με Ευρωπαίους ομολόγους του και κυρίως θα επιδιώξει να δει ανεπίσημα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ.Σαμαράς θα ήθελε μία επίσημη συνάντηση με την ισχυρή κυρία της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία και οι συζητήσεις που ξεκινούν την Τετάρτη μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα αργήσουν να αποδώσουν καρπούς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν και δηλώνουν οργισμένοι και ανυποχώρητοι απέναντι στην τρόικα. Επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα από την πλευρά της και έχει αποδείξει πλέον ότι διαθέτει την πολιτική βούληση, και πως τώρα ήρθε η ώρα να φανούν συνεπείς και οι δανειστές στις δικές τους δεσμεύσεις, όπως αυτές είχαν εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επισήμως κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όμως στην πραγματικότητα παίζουν το χαρτί της απειλής της πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μία χώρα της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Δεν είναι δυνατόν μέλη της ίδιας της τρόικας, στο πλαίσιο και ενός δικού τους εσωτερικού ανταγωνισμού, να θέτουν με δηλώσεις τους σε κίνδυνο την υλοποίηση του ίδιου τους του προγράμματος», λένε οι ίδιες πηγές. Διαμηνύουν επίσης πως όλα είναι ανοιχτά, εφόσον δεν επιτευχθεί ένας «τίμιος συμβιβασμός», πράγμα που σημαίνει όχι επιβολή ενός νέου μνημονίου, λύση στο χρέος και όχι δημοσιονομικά, αλλά μόνο διαρθρωτικά μέτρα.

Τι σημαίνει διαρθρωτικά μέτρα βεβαίως αυτό μένει να φανεί, ενώ εν τω μεταξύ απομένει μόνο ένας μήνας μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν αποδώσει καρπούς τόσο η πολιτική συζήτηση όσο και η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία για «τα νούμερα», ενώ στις 22 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By